آغاز سال قمری با محرم است
آغاز سال قمری با محرم است، گویا تقویم هم میخواهد این واقعه عظیم را در اولویت خود قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان،
اول محرم، آغاز سال۱۴۴۲( امروز اول محرم، اولین روز سال۱۴۴۲ هجری شمسی است) گاهشماری هجری قمری، گاه شماری براساس چرخش ماه است که توسط مسلمانان و نیز در بسیاری از کشورهای اسلامی به عنوان سالنمای مذهبی یا در مواردی سالنمای مدنی استفاده میشود.
از این سالنما در بسیاری از آیینهای اسلامی، از قبیل روزه، حج، تعیین ماههای حرام، و عزاداری استفاده میشود. در زمان خلافت عمر بن خطاب خلیفه دوم مسلمین به توصیه علی بن ابیطالب(ع) هجرت پیامبر اسلام از مکه به مدینه مبدأ این تقویم قرار گرفت و مدون شد.
قبل از جهانی شدن گاهشماری میلادی در بسیاری از کشورهای اسلامی و رسمی شدن گاهشماری هجری خورشیدی در ایران و افغانستان، سالنمای هجری قمری سالنمای اصلی سرزمینهای اسلامی بود و وقایع تاریخی در اکثر قریب به اتفاق موارد با این گاهشماری ثبت میشد. مبدأ گاهشماری هجری قمری مانند گاهشماری هجری خورشیدی، سال هجرت پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) است که در سال۶۲۲ میلادی از مکه به مدینه رخ داد.
ورود امام حسین به سرزمین کربلا
۱۳۸۱سال پیش، در روز دوم محرم سال ۶۱هجری قمری:
حضرت امام حسین(ع) نوه گرامی رسول اکرم(ص) به همراه خانواده و یارانش به سرزمین کربلا ـ واقع در عراق امروز ـ رسیدند.
آن حضرت چند ماه قبل از آن، در اعتراض به حکومت جابرانه و بی لیاقتی یزید، پسر معاویه، از بیعت با وی سرباز زد و از مدینه به مکه رفت و سپس عازم شهر کوفه در عراق شد.
مردم کوفه اگرچه در ابتدا از قیام امام حسین(ع) حمایت و ایشان را به این شهر دعوت کرده بودند، اما به خاطر ترس از حکومت یزید و نیز وعدههای دروغین حاکم کوفه، دست از حمایت نوه رسول خدا(ص) کشیدند.
پس از آنکه سپاهیان یزید به فرماندهی حربن یزید ریاحی، در کربلا از حرکت امام حسین(ع) جلوگیری کردند، کاروان امام از حرکت باز ایستاد. شایان ذکر است که حر در جریان قیام امام حسین(ع)، توبه کرد و به امام و یارانش پیوست.
امسال آغاز سال قمري با محرم است، گويا تقويم هم مي خواهد اين واقعه عظيم را در اولويت خود قرار دهد.
ما نيز امسال با احترام به امنيت و سلامت ديگران، ياد اين حماسه را بيش از پيش گرامي خواهيم داشت.
روز جهانی مسجد
سی و یکم مرداد برابر با بیست و یکم اوت روز جهانی مسجد است.
از سال۱۳۸۲ شمسی(۲۰۰۳)، به پیشنهاد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران و با تصویب وزرای امور خارجه کشورهای اسلامی در اجلاس تهران، هفته جهانی مسجد از سی ام مرداد ماه برابر با ۲۱ اوت همزمان با سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط رژیم صهیونیستی، برگزار میشود.
در این اجلاس از کشورهای عضو خواسته شد با هدف ارج نهادن به نقش مساجد و صیانت از آنها به عنوان اماکن مقدسه، در احیاء و تجلیل از این روز تلاش کنند.
ارایه الگوی مناسب برای بزرگداشت هفته مسجد، تبیین مطالبات و نیازهای مساجد، بررسی وضعیت گذشته و حال مساجد، بررسی نقش مساجد در تعامل بین دین و دولت و معرفی و قدردانی از ائمه جماعات موفق از جمله موضوعاتی است که در این هفته مطرح میگردد.
تبیین قداست و عظمت مسجد، تکریم نیروهای فعال در مساجد، توجه به عمران و آبادانی معنوی و فیزیکی مساجد، تلاش برای بهبود محتوای برنامههای فرهنگی مساجد و ایجاد هماهنگی بین متولیان این اماکن شریف نیز باید در این هفته مورد توجه قرار گیرند.