گزارش مکتوب
عزم مسئولان برای پلمپ باقی مانده چاههای غیر مجاز
وخامت وضعیت آبهای زیر زمینی در دشت اردبیل عزم مسئولان را برای پلمپ چاههای غیرمجاز جدی تر کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، به دلیل کاهش نزولات آسمانی در پانزده سال اخیر، سفره های زیر زمینی دشت اردبیل سالانه با حدود 15 هزار میلیون متر مکعب کسری مخزن روبرو شده است و این وضعیت باعث می شود که سطح آبهای زیر زمینی دشت اردبیل سالانه به طور متوسط حدود 30 سانتی متر افت می کند.
ادامه این شرایط باعث حساسیت بیشتر مسئولان به ادامه فعالیت چاه های آب غیرمجاز در استان و به ویژه در دشت اردبیل شد و از سال 94 ستاد ویژه ای با همکاری دادگستری، نیروی انتظامی و شرکت آب منطقه ای برای تخریب چاه های غیرمجاز در استان تشکیل شد.
پلمپ 500 حلقه چاه غیرمجاز مدیر عامل شرکت آب منطقه ای با بیان اینکه بیش از 650 حلقه چاه آب غیرمجاز در دشت اردبیل حفر شده بود گفت: از این چاه های غیر مجاز سالانه بیش از 88 میلیون متر مکعب آب برداشت می شد.
اصغر سلیمان زاده با خاطرنشان کردن اینکه در یک و نیم سال گذشته با پیگیری شرکت آب منطقه ای و با حکم قضایی و همکاری نیروی انتظامی بالغ بر 500 حلقه چاه غیرمجاز در دشت اردبیل پلمپ شده است افزود: مصمم هستیم که در ماههای آینده 150 حلقه چاه غیر مجاز باقی مانده هم با اقدامات قانونی مسدود شوند.
وی با بیان اینکه حدود 632 میلیون متر مکعب آب در دشت اردبیل کسری مخزن داریم افزود: اصلاح صدور پروانه بهره برداری از چاه های کشاورزی ، کاهش 10 درصدی حجم تخلیه مجاز آنها و توزیع عادلانه برداشت آب از چاهها ، از دیگر راهکارهای حفاظت آبهای زیر زمینی و در دشت اردبیل است.
این مسئول ادامه داد: علاوه بر این وزارت نیرو برای بهبود وضعیت آبی دشت اردبیل 15 پروژه تعادل بخشی تعریف کرده است که این پروژه ها میزان منفی آب مصرفی را که هر سال به دشت اردبیل اضافه می شوند کاهش خواهند داد و در 20 سال آینده کسری منابع آبهای زیر زمینی دشت اردبیل را جبران خواهند کرد.
یوسف خدادادی معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم دادگستری استان اردبیل هم با تاکید بر حمایت دستگاه قضایی از شرکت آب منطقه ای برای پلمپ و انسداد چاههای آب غیر مجاز گفت: تلاش می کنیم با انجام اقدامات پیشگیرانه است ، تخلف حفر چاههای غیر مجاز تکرار نشود.
وضعیت آبهای زیرزمینی سایر شهرستانها استفاده بی رویه از آبهای زیر زمینی تنها محدود به دشت اردبیل نیست بلکه برابر آمار شرکت آب منطقه ای در مناطق دیگر استان حدود 6 هزار حلقه حفر شده است که تعدادی از آنها بصورت غیرمجاز حفر شده است.
اگر چه به دلیل وخامت اوضاع، طرح انسداد چاههای غیر مجاز در دشت اردبیل مورد توجه عملی مسئولان قرار گرفته است اما درباره سایر مناطق استان نیز قبل از اینکه خیلی دیر شود ، باید به فکر چاره جویی بود.
در شرایط کنونی مشکل اصلی کشاورزان در اغلب مناطق استان اردبیل نبود آب نیست بلکه مشکل اصلی به نحوه مدیریت و استفاده از منابع آبی مربوط می شود. دکتر «امین کانونی» عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی معتقد است اگر منابع آبی استان مهار و به شیوه درست استفاده شود مشکل کمبود آب در مناطقی غیر از دشت اردبیل به حداقل می رسد.
به گفته وی صرفه جویی آب در بخش کشارزی استان باید جدی گرفته شود زیرا بیش از 93 درصد منابع آبی موجود در این بخش مصرف می شود.
نویسنده: یاشار پورمجید