• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۷۱۴۳۷
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۲
علمی و فرهنگی » معارف
یادداشت؛

رجب هنگامه راز و نیاز است

همه ماه‌های سال، پرتوی از قدرت جهان آفرین است؛ امّا سه ماه رجب، شعبان و رمضان، دارای امتیاز و برجستگی ویژه‌ای هستند

رجب هنگامه راز و نیاز استبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ ​هلال ماه رجب، ​ بشارت رسیدن ماه خدا را می‌دهد، ​ ماهی که نامش، ​ اسم نهری در بهشت است و هرکسی جرعه‌ای از ماه را دریابد مشتاق ملاقات پرودگار مهربان در فردوس می‌شود.

با وجود اینکه همه زمان‌ها مخلوق خداوند باریتعالی است لیکن برخی از آن‌ها از شرافت و ویژگی خاصی برخوردار است، ​ درست است که همه ماه‌های سال، پرتوی از قدرت جهان آفرین است؛ امّا سه ماه رجب، شعبان و رمضان، دارای امتیاز و برجستگی ویژه‌ای هستند.
پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) می‌فرماید:
"​رجب، «شهرالله الأصمّ» است؛ و بدان سبب آن را «اصمّ» نامیدند که هیچ ماهی به پایه عظمت آن نمی‌رسد؛ مردم زمان جاهلیت به رجب حرمت می‌نهادند و آنگاه که اسلام درخشیدن گرفت، بر حرمت آن افزود. بدانید که رجب، ماه خدا شعبان، ماه من و رمضان، ماه امت من است پس هرکس یک روز از رجب را روزه بدارد، مستحقّ رضوان الهی شود و روزه اش غضب الهی را خاموش کند و خداوند دری از در‌های جهنّم را بر او ببندد. اگر کسی به اندازه تمام زمین طلا انفاق کند، برتر از روزه یک روز آن نخواهد بود. هرگاه شب شود، دعایش مستجاب خواهد بود: یا در دنیابه او عطا خواهد شد و یا برای آخرت او ذخیره می‌شود. حضرت رسول خدا سپس ثواب دو، سه، چهار، پنج، تا سی روز، روزه ماه رجب را تک تک با توضیح کامل بیان فرمود. (۱)
در همین زمینه امام کاظم (علیه السلام) می‌فرماید: رجب، نام نهری در بهشت است که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین‌تر است؛ بنابراین هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بدارد، خداوند از آن نهر به او خواهد نوشاند. (۲)
همچنین آن حضرت در روایت دیگری می‌فرماید: رجب، ماه عظیمی است که خداوند، اعمال نیک را در آن چند برابر می‌فرماید و گناهان را در آن محو می‌کند. پس هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، به اندازه مسیر یک سال از جهنّم دور و هرکس سه روز از آن ماه را روزه بدارد، بهشت بر او واجب می‌شود. (۳)
حضرت امام صادق (علیه السلام) نیز می‌فرماید: آن گاه که قیامت برپا شود، منادی الهی فریاد زند: «أین الرجبیّون؟» ; کجایند آنانکه ماه رجب را گرامی داشتندو از آن، بهره‌ها بردند؟ از آن انبوه جمعیت، گروهی برخیزند که نور جمالشان محشر را روشن کند. بر سرآنان تاج‌های شاهی که مرصّع به درّ و یاقوت است، قرار دارد و در طرف راست هرنفر از آنان هزار فرشته، درسمت چپ نیز هزار فرشته به او کرامت و تعظیم الهی را تبریک گویند. از جانب الهی ندا آید: بندگان و کنیزانم، به عزت و جلالم سوگند، شما را جای و مقام گرامی و عطایای فراوان دهم و شما را در جایی جای دهم که از زیر آن نهر‌ها جاری است و شما در آن جاوید خواهید بود، زیرا شما داوطلبانه برای من درماهی که من بزرگش داشتم روزه گرفتید.
سپس، خطاب به فرشتگان فرماید: فرشتگان من! بندگان و کنیزان را به بهشت داخل کنید. در اینجا حضرت صادق (علیه السلام) فرمود: این پاداش، برای کسی است که گرچه یک روز از اول یا وسط یا آخر ماه رجب را روزه بدارد. (۴)
پیامبرگرامی ما دربیان عظمت واهمیت ماه رجب می‌فرماید: خدای متعال، در آسمان هفتم، فرشته‌ای به نام «داعی» قرار داده است. هرگاه ماه رجب فرا رسد، آن فرشته دعوت کننده، هرشب تا به صبح گوید: خوشا به حال کسانی که به ذکر الهی مشغولند؛ خوشا به حال کسانی که با میل و رغبت تمام، رو به سوی درگاه خدا آرند؛ و خداوند می‌فرماید: من همنشین کسی هستم که با من همنشین باشد و مطیع کسی هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزنده ام کسی را که از من طلب آمرزش کند. این ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من، و رحمت هم از آن من است؛ هرکس مرا در این ماه بخواند، پاسخ مثبت دهم؛ و هرکس از من چیزی بخواهد، به او عطا کنم؛ و هرکس از من هدایت جوید، هدایتش کنم. (۵)
من این ماه را وسیله ارتباط بین خود و بندگانم قرار داده ام پس هرکس به آن چنگ زند، به من می‌رسد. (۶)
گرچه تمام ماه رجب، نزد خداوند و اولیاء گرامیش عزیز و ارجمند است لیکن برخی از اوقات آن، فضیلت ویژه‌ای دارد؛ مثلا نخستین شب جمعه ماه رجب، دارای امتیازی بزرگ است. پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله و سلم) می‌فرماید: از نخستین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید؛ فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» می‌نامند. چرا که وقتی یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشته‌ای نیست مگر اینکه در کنار کعبه مشرفه آید؛ آنگاه خداوند نظر مرحمت به آنان کند و فرماید: فرشتگانم! هرچه خواهید از من بخواهید. فرشتگان گویند: بارال‌ها حاجت و خواسته ما آن است که روزه داران ماه رجب را بیامرزی؛ خداوند متعال فرماید: آمرزیدم. (۷)
یکی از کار‌های مهم و شایسته در ماه رجب، کمک به مستمندان است. امام صادق (علیه السلام) از پدران گرامیش از امام علی (علیه السلام) نقل می‌کند که آن حضرت فرمود:"​ هرکس به خاطر خدا در ماه رجب صدقه بدهد، خداوند وی را آنچنان اکرام فرماید که نه چشمی دیده و نه گوشی شنیده و نه بر قلب انسانی خطور کرده باشد. (۸)
در بیان فضیلت ماه رجب، به همین چند حدیث شریف بسنده می‌کنیم و می‌گوییم: اگر هیچ حادثه‌ای در ماه رجب رخ نمی‌داد، باز هم رجب ارزش خاص و ویژگی استثنائی خود را داشت؛ لیکن حوادثی در آن به وقوع پیوسته است که موجب شرافت و کرامت مضاعف این ماه شده است. آن حوادث عبارتند از:
الف: ولادت امام هادی (علیه السلام) در دوم یا پنجم رجب (بنابر روایتی) ; گرچه قول دیگر هم هست.
ب: ولادت حضرت امام جواد (علیه السلام) در دهم این ماه، گرچه قول دیگر هم هست.
ج: ولادت مبارک امام علی (علیه السلام) در خانه کعبه معظمه در سیزدهم ماه رجب، ده سال قبل از بعثت.
د: شهادت حضرت امام کاظم (علیه السلام) در بیست و پنجم این ماه.
هـ: بیست و هفتم این ماه، عید مبارکی است؛ چرا که آخرین پیامبر برگزیده الهی حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) در این روز از جانب خدای متعال مأمور هدایت مردم و ابلاغ هدایت و رسالت الهی شد.
بندگان صالح و آگاه الهی، ماه رجب و شعبان را به عنوان زمینه و مقدمه‌ای جهت کسب آمادگی برای درک درست و شایسته ماه مبارک رمضان به حساب می‌آورند. خوشبختانه هم اکنون در برخی از شهر‌های کشور عزیزمان ایران، اهل عبادت و معرفت دو برنامه دارند و آن‌ها را با هم اجرا می‌کنند: یکی «اعتکاف» که دستور اکید اسلام است با احکام و دستورات ویژه اش و دیگری برنامه‌ای به نام عمل ام داود، دستوری که از حضرت امام صادق (علیه السلام) به ما رسیده است.
کوتاه سخن اینکه رجب، عید اولیاء الهی، بهار راز و نیاز و عبادت، موسم خضوع و خشوع به درگاه الهی، موعد حضور و خواستن، و زمان قرار صالحان با معشوقشان حق تعالی است.
پیامبر گرامی و جانشینان به حق حضرتش سه ماه رجب، شعبان و رمضان را فراوان پاس می‌داشتند و این سه ماه را به روزه می‌گذراندند.
پی نوشت:​
(۱). فضائل الأشهر الثلاثة: ۲۴
(۲). اقبال الأعمال: ۶۳۵
(۳). اقبال: ۶۳۴
(۴). اقبال: ۶۳۰
(۵). فضائل الأشهر: ۳۱
(۶). اقبال: ۶۲۸
(۷). اقبال: ۶۳۲
(۸). فضائل الأشهر: ۳۸

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تجلیل از مدال‌آور زنجانی در بیست‌ودومین دوره مسابقات ملی مهارت
پیچیدن عطر شهید گمنام در زنجان
گشایش ششمین نمایشگاه کتاب کیش
تاکید نماینده بروجرد بر ضرورت ساماندهی شبکه توزیع آرد
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۲ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
وجود ۱۲۰ اندیشکده برای براندازی نظام و رخنه در بنیان خانواده 
ضرورت حفظ اتحاد و انسجام ملی
تسریع تکمیل مدرسه فاطمه‌الزهرا با مشارکت مردم در طرح مالیاتی
قرار گرفتن نام علامه طباطبایی در فهرست جهانی بزرگداشت‌های یونسکو
هشدار پلیس فتا لرستان درباره پیامک ها و لینک های جعلی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲ آذر ۱۴۰۴
چاقوی زنجان؛ تلفیق مهارت، هنر و تاریخ ۱۷۰۰ ساله
مختومه شدن بیش از ۶ هزار پرونده مسن در لرستان
پیشرفت طرح‌های کلان قم با جدیت دنبال می‌شود
ضرورت نظارت بر کیفیت نان در نانوایی‌های لرستان
استاندار گیلان خبر داد: مهار کامل آتش‌سوزی در ارتفاعات لوندویل آستارا
نقش کلیدی بسیج در مدیریت ناترازی انرژی در استان قم
مدارس نوبت صبح هویزه غیرحضوری شد
کاهش کیفیت هوا در سمنان
اطلاعیه قطعی گاز در شهرستان بویراحمد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ذخیره سازی ۴۰۰ هزار تن پیاز در انبار‌های فلاورجان
تعطیلی مدارس و ادارات در برخی شهرستان‌های آذربایجان‌غربی به دلیل آلودگی هوا فردا یکشنبه ۲ آذر
کارشناسی ارشد، یکساله و دکتری سه ساله می‌شود
تعطیلی مراکز آموزشی و ادارات برخی مناطق آذربایجان شرقی
تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و تأخیر در شروع کار ادارات در شهرستان‌های آذربایجان‌غربی
ضرورت توجه مسئولان به فراهم شدن زمینه بروز استعدادها
مسیرهای که هموار می شوند؛اجرای ۳۰ طرح راه‌سازی روستایی در زنجان
فردا، تشییع پیکر شهدای گمنام دفاع مقدس
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۹/۰۱
یک کشته و ۱۶ مصدوم در تصادف بزرگراه بستان آباد _ تبریز
دستور پیگیری کیفری سهامدار اصلی بانک آینده صادر شد
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در تهران
غیر حضوری شدن مدارس و دانشگاه‌ها در روز‌های سه شنبه و چهار شنبه
تداوم وضعیت قرمزی هوای کلانشهر تبریز
دومین شب عزاداری شهادت حضرت زهرا (س) با حضور رهبری
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده  (۱ نظر)
بامداد مرگبار در پایتخت؛ ۴ فوتی در تصادفات آخرین جمعه آبان ماه  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مصرف ۳ تا ۵ برابری برق در کولر‌های گازی  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
رقابت دانش آموزان رودباری در مسابقات قرآنی «آلا»  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)