پخش زنده
امروز: -
جامعه بین المللی با همه نهادهایش باید در موضوع اعدامها در عربستان مداخله کند و از دو رویی و معیارهای دوگانه به خصوص در قبال مسائل مسلمانان دست بردارد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه اینترنتی العربی 21، رژیم سعودی قصد دارد صدها نفر از مخالفان این رژیم و در صدر آنها سه نفر از مبلّغان سرشناس وهابیت را اعدام کند.
دو سال است که بازداشتهای فشرده و مداوم در سعودی بی وقفه ادامه دارد. بسیاری از نمادهای جریان اسلامی خواه سنی یا شیعی و نیز جریان لیبرال بازداشت شده اند و دولت سعودی، گوشهای خود را به روی همه صداهای معترض حقوقی و انسانی بسته است. این معترضان، بازداشت صدها نفر از نمادهای جامعه عربستان را بدون تفهیم اتهاماتی روشن و قانع کننده و بدون آنکه حکومت سعودی ساده ترین حقوق بازداشت شدگان یعنی داشتن وکیل را رعایت کند و یا حداقل حقی برای آنان در محاکمه های علنی و شفاف قائل شود، محکوم می کنند.
از آغاز موج بازداشتها از سال 2017 میلادی، شمار زیادی از نمادهای جریان اصلاح طلب به همراه شماری از نمادهای جریان لیبرال بازداشت شده اند و خبرهای متعددی به عمد به رسانه ها درز یافته است مبنی بر اینکه دولت سعودی قصد دارد شماری از این عده را اعدام کند و دادستانی کل سعودی نیز به این عده، اتهامات سیاسی زده و درخواست حکم اعدام آنان را به دستگاه قضایی سعودی که به طور کامل از تصمیمات سیاسی جانبداری می کند ارجاع داده است.
تحریک به شورش علیه شاه و ولیعهد او، ابراز تردید در بیعت، اهانت به مسئولان دولتی، مسخره کردن شورای علمای ارشد و ابراز تردید در امین بودن این شورا و اینکه اعضایش آلت دست حکومت هستند از جمله این اتهامات است.
به عنوان نمونه کافی است به شیخ سلمان العوده (از مبلغان مشهور وهابیت در سعودی) اشاره شود که بیش از 30 اتهام به وی وارد شده و این اتهامات نیز فاقد دلیل و مدرکِ محکم و روشنی است و بین اتهامات و حکمهای صادر شده نیز سازگاری وجود ندارد علاوه بر اینکه از محاکمه های عادلانه مطرح شده در قانون بین الملل خبری نیست و بر خلاف احکام و روح شریعت اسلام است.
آیا سعودی ها در داخل در وهله اول و جامعه بین المللی در وهله دوم پیش از آنکه یک قتل عام واقعی رخ بدهد و صدها نفر قربانی شوند بیدار خواهند شد؟ جامعه بین المللی با همه نهادهایش باید در اینجا مداخله کنند و از دو رویی و معیارهای دوگانه به خصوص در قبال مسائل مسلمانان و مشخصا آنهایی که در رسانه های عربی و غربی به دروغ صاحبان افکار جریان اسلام سیاسی نامیده می شوند، دست بردارند و این در حالی است که اسلام همه اش سیاست است.
پیگیری های سازمان اروپایی سعودی حقوق بشر نشان می دهد دستگاه قضایی سعودی در بسیاری از محاکمه ها به طور کلی و در محاکمه برخی اعدامی های بیست و سوم آوریل گذشته به میزان زیادی به شرایط و اصول محاکمه های عادلانه با وجود درخواستهای متعدد بین المللی بی اعتنایی کرده است. طرفهای بین المللی از دولت سعودی خواسته بودند محاکمه ها را دوباره برگزار کند چرا که نواقص اساسی در محاکمه ها وجود دارد و دستگاه قضایی سعودی مستقل نیست.
این سازمان، آمار مقایسه ای از اعدامها در سعودی طی پنج سال حکومت سلمان بن عبد العزیز از آغاز تا بیست و سوم آوریل گذشته منتشر کرده است. بر این اساس در سال 2015 میلادی 68 نفر و در سال 2016 میلادی 86 نفر اعدام شدند و این رقم در سال 2017 به 33 نفر کاهش یافت اما در سال 2018 میلادی دوباره اوج گرفت و به 84 نفر رسید و امسال که همچنان ماهها از آن باقی است به رقم بی سابقه یعنی 107 نفر تا آوریل گذشته رسیده است که در میان اعدامها شماری نوجوان و زن و تظاهرکننده و فعال و غیره وجود داشتند.
خبرهای درز یافته سه شنبه گذشته به پایگاه اینترنتی انگلیسی میدل ایست آی مبنی بر عزم دولت سعودی برای اعدام سه نفر از نمادهای جریان بیداری اسلامی یعنی شیخ دکتر سلمان عوده و شیخ دکتر عوض قرنی و شیخ دکتر علی العمری پس از ماه رمضان، خود بخشی از اجرای نظریه ای است که در رسانه ها به «نظریه ادامه سکوت» شهرت دارد. خلاصه این نظریه آن است که هر نظام حاکم و مسلط بر رسانه ها در کشورش این رسانه ها را به سمتی سوق می دهد که دیدگاهها یا رویکردهای مشخصی را در طول یک دوره مشخص تبلیغ کنند تا افراد بیشتری را به سمت و سویی سوق دهند که رسانه ها از این سمت و سو حمایت می کنند تا در نهایت یک دیدگاه کلی شکل بگیرد که با افکار مورد حمایت رسانه ها مطابقت داشته باشد و این افکار نیز افکار حکومت یا نظام حاکم است.
انتشار عمدی برخی خبرها نیز بخشی از اجرای نظریه سکوت است و یک شیوه رسانه ای است که هدف آن بسترسازی مناسب برای گامی است که دولت سعودی به آن فکر می کند. انتشار عمدی برخی خبرها به نبض سنجی جامعه داخلی سعودی و یا کشورهای منطقه و خارج از منطقه شباهت دارد و زمانیکه از نتایج این نبض سنجی اطمینان پیدا می کند عزم خود را اجرا می کند.
فضای متشنج منطقه چه بسا به اقدام دولت سعودی در اجرای حکم اعدام برخی ها کمک کند که به بسیج بین المللی نیاز دارد تا جلوی اعدامها در سعودی گرفته شود و اجازه داده نشود سعودی از فرصت سرگرمی شرق و غرب به منافعشان و نفت خلیج فارس بهره برداری کند.
آیا جهان در برابر این ظلم قریب الوقوع اقدامی خواهد کرد؟