• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۳۸۹۵۴
تاریخ انتشار: ۰۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۴
بین الملل » اروپا
یادداشت روز؛

حزب محافظه‌کار مولد و قربانی برگزیت

 شش هفته پس‌از اینکه اتحادیه اروپا به بریتانیا برای خروج فرصتی چند ماهه داد، با بریتانیایی بدون رهبر و برگزیتی سرگردان مواجه هستیم. نخست‌وزیر بریتانیا پس  از اعمال فشار شدید حزب محافظه‌کار به خانم می به دلیل نزدیک‌تر شدن به حزب کارگر و مذاکرات علنی نخست‌وزیر با این حزب که در واقع باهدف گشودن گره تصویب توافقنامه خروج انجام شده بود، همچنین به علت پیش کشیدن مسئله برگزاری همه‌پرسی دوم، مجبور به استعفا شد. در واقع این فشار، در کنار شکست آخرین طرح خانم می برای تصویب توافقنامه خروج، گزینه دیگری جز استعفا در مقابل نخست‌وزیر قرار نمی‌داد.

دلایل ناکامی نخست‌وزیر بریتانیا

ناکامی‌های سیاسی و سیاستی نخست‌وزیر بریتانیا در حوزه برگزیت را باید مهم‌ترین دلیل وضعیت فعلی این کشور در نظر بگیریم. ترزا می پس از تعهد به اینکه برگزیت، برگزیت است در سال 2016 به نخست‌وزیری رسید و او هم‌اکنون استعفا داده است چرا که بسیاری در حزب محافظه‌کار بر این عقیده بودند که او توفیقی در عمل به این شعار خود نداشته است. شاید بزرگ‌ترین اشتباه خانم می آن بود که در زمانی که هیچ اجماعی درون کابینه، درون حزب و درون مجلس عوام در خصوص شیوه عملیاتی کردن برگزیت وجود نداشت، ماده 50 معاهده لیسبون را در سال مارس 2017 به جریان انداخت. در ضمن، تصمیم او در فراخوان انتخابات زودهنگام در فوریه 2017، بزرگ‌ترین اشتباه محاسبه در سپهر سیاسی بریتانیا پس از دستور برگزاری رفراندوم توسط دیوید کامرون بود. اتفاقی که به از دست رفتن اکثریت پارلمانی حزب منجر شد.  

نکته محوری دیگر، رویکردهای برون گذار خانم می در حوزه برگزیت بود که از یک‌سو فشار برگزیتیرها را بر او فزونی بخشید و از دیگر سو عدم توفیق او را در ایجاد فضایی سیاسی برای برگزیت به همراه آورد که در آن سایر احزاب نیز امکان حضور داشته باشند. در این نگاه، برخی او را متهم کرده‌اند که رأی به برگزیت را رأی به برگزیت سخت ترجمه کرد و در نتیجه دولت و بریتانیا را به گروگان خروج طلبان در آورد. دیگر آنکه، برخی خانم می را به پرده سفیدی شبیه دانسته‌اند که محافظه‌کاران با گرایش‌های برگزیتی متفاوت همگی خواسته‌های خود را بر روی آن پرده بازتاب می‌دادند. در واقع انعطاف‌پذیری او بیشتر به پریشانی ترجمه منجر شد تا اینکه بخشی از راه‌حل مسئله برگزیت باشد.

البته ویژگی‌های مدیریتی خانم می نیز در بوته نقد قرار گرفته است. در این نگاه، خانم می، واجد هیچ‌کدام از ویژگی‌های لازم برای موفقیت گذار برگزیتی چون توانایی مدیریت درون‌حزبی؛ توانایی مذاکراتی بالا و درک موقعیت حساسی که بریتانیا با آن مواجه است، نبود.

بریتانیا در مسیر انتخاب نخست‌وزیر جدید

پس از اعلام تصمیم خانم می به استعفا، فرایند درون‌حزبی انتخاب رهبر حزب محافظه‌کار آغاز شده است. بدیهی است دو گروه طرفدار برگزیت نرم و خروج گرای حزب محافظه‌کار رقبای اصلی کسب عنوان رهبری حزب هستند. در این‌ بین افرادی چون دومینیک راب، بوریس جانسون، جرمی هانت، سجاد جاوید و مایکل گوو نامزدهای اصلی پست نخست‌وزیری باشند. جانسون خود را نماینده محافظه‌کاران در کف جامعه معرفی می‌کند و مواضع آقای جانسون نسبت به دیگر خروج گرایان چون مایکل گوو از ثبات بیشتری برخوردار بوده است. موقعیت افرادی چون آقای جانسون بیشتر متکی به نگرانی فزاینده از افزایش نفوذ اجتماعی احزابی چون حزب برگزیت است. در این نگاه، منطقی‌تر است که خروج گرایان برنده رقابت پیش رو باشند. به نظر می‌رسد این مسئله به صورت نسبی بازتاب ترجیحات حدود 125 هزار عضو حزب محافظه‌کار خواهد بود که بیشتر شکاک به اروپا و از منظر اجتماعی محافظه‌کار هستند. در این نگاه در صورت انتخاب یکی از خروج گرایان به عنوان نخست‌وزیر بریتانیا، محتمل‌ترین گزینه برگزیت بدون توافق خواهد بود.

راه دشوار نخست‌وزیر آینده بریتانیا

یکی از دشواری رقبای خانم می برای کسب مقام او آن است که هیچ‌یک نمی‌توانند وعده همه‌پرسی دوم خروج را مطرح کنند چرا که احتمال موفقیت خودرا کاهش می‌دهند. دیگر آنکه طیف گسترده‌ای از نظرات پیرامون برگزیت در بخش پارلمانی حزب وجود دارد که از خروج طلبان و طرفداران برگزیت سخت تا طرفداران اتحادیه و یا طرفداران خروج نرم را شامل می‌شود درحالی‌که هیچ گروهی اکثریت ندارد. در واقع، با ناکامی در نهایی کردن مذاکرات خروج، نخست‌وزیر آینده بریتانیا نیز با مشکلات مشابهی مواجه خواهد بود. حزب محافظه‌کار همچنان از اکثریت پارلمانی برخوردار نخواهد بود و پارلمان همچنان در میان خطوط گسل مختلف چندپاره خواهد ماند. در ضمن، نامزد پیروز درهرحال با موافقت‌نامه‌ای مواجه خواهد بود که خانم می با اتحادیه اروپا درباره آن به توافق رسیده است.

در واقع، پیروزی در رقابت رهبری حزب محافظه‌کار و در نتیجه کسب جایگاه نخست‌وزیری یک‌چیز است و مواجهه با پارلمانی متشتت و اتحادیه اروپایی مخالف بازگشایی مذاکرات مسئله دیگری است.

 به این نکته نیز باید توجه کرد که محدودیت‌های توافقنامه خروج درواقع محدودیت‌ها و پیچیدگی‌های ناشی از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است نه صرفاً محدودیت‌های حوزه سیاستی. به‌عنوان‌مثال بریتانیا کشوری چندملیتی با قانون اساسی منحصربه‌فرد است که ایرلند شمالی در آن به عضویت در اتحادیه اروپا وابسته است. محافظه‌کاران انتظار دارند که اتحادیه اروپا این مسئله را درک کند که ایرلند شمالی از منظر ملاحظات حاکمیتی برای بریتانیا حیاتی است و در نتیجه باید در حوزه ایده‌هایی چون بک استاپ در توافق خروج انعطاف به خرج دهد. در واقع مرزهای ایرلند از این منظر همواره کابوس آمال برگزیتیرها بوده است و خواهد بود. همچنین در چند سال اخیر این نکته روشن شده است که  اتحادیه اروپا طرف قوی‌تر مذاکرات است؛ اقتصاد بزرگ‌تری دارد و می‌داند که در مسیر برگزیت چه می‌خواهد. در این چارچوب، به صورتی تناقض نما، درحالی‌که طیف خروج گرا از شانس بیشتری برای کسب مقام نخست‌وزیری برخوردارند،  تنها شکل برگزیت که می‌تواند شانس کسب اکثریت پارلمان را داشته باشد، نوعی از برگزیت نرم است. در ضمن یک نخست‌وزیر خروج گرا می‌تواند شکاف موجود بین طرفداران برگزیت سخت و طرفداران لغو برگزیت را افزایش دهد.

نتیجه

حزب محافظه‌کار به‌عنوان مولد اصلی برگزیت خود در حال قربانی شدن توسط برگزیت است. تقریباً تردیدی وجود ندارد که جامعه بریتانیا امروز نسبت زمان آغاز حکمرانی خانم می جامعه متشتت تری است؛ سازش و مصالحه سیاسی در آن روز به روز دشوارتر می‌شود؛ اقتصاد این کشور با بی‌ثباتی بیشتری دست‌به‌گریبان است ؛از تمایلات گریز از مرکز مناطقی چون ایرلند شمالی و اسکاتلند کاسته نشده است و نفوذ اجتماعی و سیاسی احزاب اصلی و میانه‌ای چون حزب کارگر و حزب محافظه‌کار کاسته شده است. (نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که در طیف خروج گرا و طرفدار اتحادیه اروپا در حال حاضر هویت استوارتر و پایگاه رأی باثبات‌تری از دو حزب میانه دارند). به‌عنوان‌مثال بریتانیا در این مدت با رشد کمتر؛ سرمایه‌گذاری پایین‌تر؛ تعطیلی کارخانه‌ها و از دست رفتن مشاغل صنعت بانکداری مواجه بوده است.

در ضمن تمرکز گریزناپذیر بر برگزیت، بسیاری دیگر از مسائل اجتماعی و اقتصادی بریتانیا را به حاشیه برده است. در این چارچوب نخست‌وزیر آینده بریتانیا با مشکلات گسترده‌ای دست‌به‌گریبان خواهد بود. البته این دیدگاه وجود دارد که شاید با تغییر نخست‌وزیر، بریتانیا استوارتر و ثابت‌قدم‌تر در مسیر مذاکره با اتحادیه اروپا قرار گیرد و از بن‌بست فعلی رهایی یابد. بااین‌وجود، اگر مدیریت و کنش‌های نخست‌وزیر آینده بریتانیا را (چه از طیف اروپا گرا و چه از طیف خروج گرا) در متن پیچیدگی‌های برگزیت؛ فرادستی مذاکراتی اتحادیه اروپا؛  افزایش شکاف سیاسی، اجتماعی و گفتمانی؛ دشوارتر شدن مصالحه سیاسی و همچنین افزایش اقبال به حزب راست‌گرای پوپولیست -حزب برگزیت- از یک‌سو و افزایش نفوذ احزاب طرفدار اتحادیه اروپا چون حزب لیبرال دموکرات و حزب سبز را از سوی دیگر در نظر بگیریم، به این نتیجه خواهیم رسید که او مسیر همواری در پیش رو نخواهد داشت. چالش بعدی آن است که بریتانیا در دوران حکمرانی خانم می در تلاش بوده است که ضمن خروج از اتحادیه اروپا، تمام آن چیزهایی را که در مورد اتحادیه اروپا به آن علاقه‌مند بود حفظ کند. سیاستی که تاکنون با مخالفت اتحادیه اروپا مواجه شده است و در دوران زمامداری نخست‌وزیر بعدی نیز همراهی اروپا را به دنبال نخواهد داشت.

نویسنده: حسین مفیدی احمدی پژوهشگر مسائل اروپا

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فراخوان ثبت‌ نام پزشکان و پرستاران برای خدمت در اربعین حسینی
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
برخورد قوه قضاییه با افرادی که بدون مستندات اظهار نظر کنند
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)