• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۰۹۷۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۱
کرمان » اجتماعی

حفظ هنر قدیمی سفالگری در سیرجان؛ نیازمند توجه ویژه

چرخ سفالگری 250 ساله در تنها کارگاه سفالگری سیرجان همچنان برای تولید مصنوعات سفالی می چرخد تا این هنر قدیمی فراموش نشود.

به گزارش خبر گزاری صداوسیما مرکز کرمان خانواده هنرمند عرفانی حدود ۲۵۰ سال است در  سیرجان هنر سفالگری را به عنوان میراثی گرانبها، نسل به نسل ادامه داده و دست ساخته‌های زیبایی از آب و خاک خلق می‌کنند.حفظ هنر قدیمی سفالگری در سیرجان؛ نیازمند توجه ویژه

قدمت هنر سفالگری به آغاز تمدن بشری باز می گردد و انسانها ظروف و اشیای مورد نیاز خود را با گل با مهارت و زیبایی می ساختند و این هنر همچنان طرفداران فراوانی دارد.

شهرستان سیرجان چون دیگر نقاط استان وسیع کرمان با جاذبه‌های گردشگری فراوان،  ظرفیتهای زیادی در خلق صنایع دستی دارد که گلیم شیرکی پیچ  آن با ثبت در فهرست آثار جهانی، پرآوازه شده است.

استاد حاج حسین عرفانی می گوید: چهار نسل ما به این کار مشغول بوده‌اند امروز هم پسرانم حامد و هادی عرفانی علاقه مند سفالگری و در کارگاه مشغول به کار و تولید مصنوعات سفالی هستند.
استاد کهنه کارآقای حسین عرفانی افزود : چرخ سفالگری 250 ساله را هنوز در گوشه کارگاه نگه داشته ام تا یاد آور قدمت سفالگری در خانواده ام باشد و در بهار هم شرایط فعالیت و کار نیز رونق بیشتری دارد.
وی گفت : کوره که کار پخت تولیدات گلی را انجام داد معمولا انواع تنور و نای و کوزه به همین صورت به فروش می رسد اما اگر گلدان و سایر تولیدات نیازمن رنگ لعاب باشند وبه کوره رنگ و لعاب منتقل می شوند که این بخش به دلیل مشکلات مالی کمتر فعال است باید تجهزات مناسب نصب و حتی مشتریان فراوان داشته باشد.
در کارگاه سفال منطقه محمود آباد  اولین گام سفالگری، تهیه گل مناسب است که این روستا دارای گل رس مناسب سفال ودارای کیفیت خوبی است ازده کیلومتری محله تهیه می شود.
این ماده اولیه به صورت خاک و کلوخه به کارگاه منتقل شده و پس از کوبیده شدن و رد شدن از الک، درون حوضچه‌های مخصوص ریخته می‌شود. پس از خیساندن و ته نشین شدن سنگ ریزه و شن، گل را به صورت دوغ آب به حوضچه دوم منتقل می‌کنند. آب اضافی دوغ آب در این مرحله تبخیر شده و برای دستیابی به کیفیت مطلوب ، آماده کار برای سفال است.
در این کارگاه جذاب و کار با خاک و گل که همه مراحل تولیدش تلاش و فعالیت سالم و صادقانه است یکی خاک را الک ی کند و دیگری خاک را آب می گیرد تا گل شود در حوضچه آماده ورآوری و انتقال به چرخ تولید، که با این گل آماده کوزه ، خمره آب ، انواع گلدان ، نای قنوات و چاههای کشاورزی و تنور وبا دست هنرمندان سفالگر آماده و در بخش نگهداری منتقل شده تا پس از جمع آوری در کوره پخت قرار گیرد .
اما سفالگر جوان آقای حامد عرفانی که در شغل خود پیروی از پدر وپدربزرگ دارد گفت : تولیدات ما در منطقه مشتریان خاص خودش را دارد که نانوایان و کشاورزان و عشایرتولید گلدان ها ، تنور ، نای و کوزه را سفارش می دهند و از شهرستان های همجوار در استان های کرمان و فارس و هرمزگان این محصولات را خریدار هستند .
وی افزود: هم اکنون در این کارگاه سفال 6 نفر مشغول به کار هستند وهر کسی بخشی از کار تولید اعم از تامین خاک رس مرغوب ، فرآوری گل مخصوص ، پخت مصنوعات در کوره و تولید نای قنوات ، کوزه و گلدان و را برعهده دارند.
حامد عرفانی گفت : اگر در گذشته نه چندان دورچرخ سفالگری با دست به حرکت درمی‌آمد وبیانگر قدمت سفالگری دراین خطه است اما امروز با رسیدن برق به کارگاه این چرخ ها برقی شده و اگرروزی پخت در کوره با هیزم و نفت گازبود امروزنعمت گازدر منطقه زحمت هیزم و نفت گاز را برداشته ومصنوعات سفالی در کوره با گاز پخت می شوند.
گفتنی است گرچه فروش تولیدات در محل است و سفارش پیشاپیش اما علم روز هم به کمک مشتری یابی آمده و دختر خانواده خانم شیما عرفانی با حضور در فضای ایترنتی و مجازی سفارش تولیدات را برعهده دارد.
آقای اسدالله نصرت آبادی رئیس شورای روستای نصرت آباد هم می گوید: سفال از قدیم الایام کار این خانواده بود و هم اکنون هم تنها کارگاه سفالگری ما در منطقه همین است.

دانلود

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
نیاز به تعداد بالا گلدان کوچک مربعی هشت سانت جهت راهنمایی برا خرید لطفا
نظر شما
آخرین اخبار
تاکید ایران بر پایان دائمی تجاوز به غزه شد
­ساپینتو: پادیاب برای غافلگیری استقلال به زمین می‌آید
دیدار و گفت‌وگوی هیئت پارلمانی کشورمان با شیعیان تایلند
پشتوانه اصلی نظام مردم هستند 
روح قانون مناطق آزاد با بخشنامه‌ها از بین رفته است
هشدار معاون وزیر درباره کمبود زمین در لنجان
قطعنامه جدید شورای حکام، تلاش آمریکا و تروئیکا برای جبران شکست اسنپ‌بک است
اعلام اسامی آثار راه‌یافته به بخش‌های مختلف جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان در همدان
سوگواره فاطمی ام‌ابیها در بیدخون
معرفی الگو‌های برتر مدیریتی در نهادینه سازی فرهنگ قرآن، عترت و نماز در مدارس آذربایجان غربی
تفاهم نامه همکاری سازمان منطقه آزاد انزلی، اتاق بازرگانی گیلان و میربیزینس بانک روسیه
۲۹ آبان روزی ماندگار در تاریخ ساری
سازمان ثبت استاد پاسخگو و متولی اصلی حدنگاری است
برگزاری همایش تربیت فرزند در دولت آباد
ادای احترام مردم بوکان و سلماس به شهید مدافع امنیت ، شهید رحیم صحابی
اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی در کرمانشاه
جهادگران فاطمی وارد میدان شدند
تاکید بر ساماندهی فوری محلات حاشیه‌نشین مراغه
اهدای ۴۰۰ جلد کتاب به دانشگاه پیام‌نور سقز
واکنش‌ها به طرح جنجالی دولت انگلیس علیه مهاجران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فوت فرزاد خوش برش در بیمارستان 
خوزستان، بی باران تا هفته آینده، جاده ها اما مملو از مه
پیروزی تیم فوتبال ابومسلم مشهد مقابل دریای آرین بابل
دریای خزر، نیازمند همکاری مشترک استانهای ساحلی پنج کشور
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
طلای هادی ساروی در کشتی فرنگی بازی‌های کشورهای اسلامی
انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶؛ قرعه کشی پلی آف بین قاره‌ای، فردا در زوریخ
لزوم پیشگیری از سرماخوردگی و رعایت نکات بهداشتی در روز‌های سرد سال
سیاست‌های تشویقی برای فرزند آوری باید افزایش یابد
اجرای برج‌ نگاره «قهرمان» بر پیکره برج آزادی
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۸ آبان ۱۴۰۴
صعود ساروی و هدایتی به پیکار پایانی
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
منابع انسانی موتور محرک تعلیم‌وتربیت است  (۱ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)