پخش زنده
امروز: -
هموطن ! بیاییم با اهدای خون خودمان جان بخش افراد باشیم ، همان انسانی هایی که چشم انتظار بازگشت به زندگی هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی ،
دم درب ورودی مرکز انتقال خون آقایی نشسته بود و به کسانی که ماسک نداشتند ماسک می داد.
همکارش هم با یک اسپری دست همه مراجعه کنندگان را الکل می زد و بعد با دستگاه تب سنج دمای بدنشان را هم اندازه گیری می کرد.
وارد سالن اهدای خون که شد همه جا سوت و کور بود.
بیشتر تخت های سالن خالی بود جز دو یا سه تختی که اهداء کنندگان با رعایت فاصله اجتماعی بر روی آن دراز کشیده بودند.
برایش خیلی عجیب و در عین حال جالب بود که تا کنون سالن اهدای خون را آنقدر خلوت ندیده بود.
چرا که معمولا صف های چند ردیفه از مردان و زنانی که پشت در این سالن منتظر می ماندند تا تختی برای اهدای خون خالی شود تشکیل می شد.
به طرف خانمی که پشت اتاقکی که نوشته بود اطلاعات رفت و از او پرسید: ببخشید خانم چرا اینقدر سالن اهدای خون خلوته؟!
خانم پرستار نگاهی به او می اندازد و می گوید: به خاطر ترس مردم از کرونا!
درخواست برای اهدای خون
کاهش حضور مردم در مراکز اهدای خون به علت ترس از مبتلا شدن به ویروس کرونا بهانه ای شد تا به سراغ مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی برویم.
دکتر مجید عبداللهی می گوید: هم اکنون همه ذخایر خونی در استان به طور فزایندهای رو به کاهش است.
وی می افزاید: از مجاوران و زائران بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) درخواست میشود با حضور در پایگاه های اهدای خون به یاری بیماران نیازمند بشتابند.
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی ادامه می دهد: هم اکنون مراجعه مردم به پایگاه های اهدای خون به علت شیوع بیماری کرونا کاهش چشمگیری یافته و این امر کمبود ذخایر خونی در استان را شدت بیشتری بخشیده است.
دکتر عبد اللهی می گوید: با ادامه این روند در آینده نزدیک پاسخگویی به بیماران نیازمند متاسفانه میسر نخواهد بود.
او می افزاید: این در حالیست که پروتکل های بهداشتی در همه پایگاههای اهدای خون استان رعایت میشود و این پایگاه ها هر روز به جز ایام تعطیل آماده پذیرش داوطلبان اهدای خون هستند.
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی ادامه می دهد: هم اکنون ما به همه گروههای خونی در استان نیاز فوری داریم.
دکتر عبد اللهی می گوید: در حال حاضر وضعیت ذخایر خونی در استان با توجه به شیوع کرونا و سردی هوا با کمبود مواجه شده است و به همه گروه های خونی نیازمندیم.
وی می افزاید: شیوع کرونا میزان اهدای خون در استان خراسان رضوی را از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ۲۰ درصد کاهش داده است.
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی ادامه می دهد: استان خراسان رضوی به ویژه شهر مقدس مشهد به علت حضور زائران و مسافران، سوانح جادهای، انجام عملهای جراحی، بیماران هموفیلی و تالاسمی جزو استانهای اول کشور از نظر مصرف فرآوردههای خونی به شمار میرود.
دکتر عبداللهی می گوید: هم اکنون اداره کل انتقال خون خراسان رضوی رتبه سوم کشور را از نظر تولید و تامین خون مورد نیاز برای بیش از ۶۰ بیمارستان در استان عهده دار است.
کاهش یک سوم اهدا کنندگان خون
نسبت به مدت مشابه پارسال اهداکنندگان خون در کشور بیش از یک سوم کاهش داشته اند که کارشناسان معتقدند علت اصلی این کاهش چشمگیر ترس مردم از کرونا است.
گرچه هنوز هیچ مورد ابتلاء به کرونا از طریق خون و فرآوردههای خونی در کشور تا کنون ادعا نشده است اما در عین حال همه موارد استاندارد در مراکز انتقال خون برای پیشگیری از انتشار این ویروس منحوس رعایت میشود و از این نظر جای هیچگونه نگرانی برای اهدا کنندگان خون وجود ندارد.
مردم باید بدانند که تنها راه کمک به بیماران صعب العلاج و جراحیها - بیماران هموفیلی و تالاسمی و زنان بارداری که حین زایمان نیاز به خون دارند فقط و فقط همین اهدای خون است.
امروز چشم امید هزاران بیمار، مادران باردار و مصدومان تصادفات در سراسر کشور به مردم خیر، نیکوکار و غیرتمندمان دوخته شده است چرا که هنوز بشر نتوانسته خون صنعتی بسازد و همین امر مهمترین علت اهمیت اهدای خون است.
مردم توجه داشته باشند که فقط بیش از ۲۰ درصد خونهای اهدایی به مصرف بیماران تالاسمی و بیماران خاص میرسد که باید فقط از طریق خونهای اهدایی تامین شود.
نیاز به خون و فرآوردههای خونی نیاز روزانه و مستمر است و هیچ وقفه ای نباید در راه اهدای خون مستمر باشد و گرنه با بحران جدی در این زمینه مواجه خواهیم شد.
پارسال سه میلیون و ۶۰۰ هزار خون و فرآوردههای خونی به ۸۰۰ بیمارستان انتقال داده شد.
این در حالیست که در اسفند ۹۸ با کاهش مراجعه اهدای خون در کل کشور بیش از ۳۵ درصد امار اهدای خون در کشور کاهش یافت.
در فروردین امسال نیز امار اهدای خون ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشت.
اما به مرحله بحران نرسید و با شبکه ملی خونرسانی کشور توانستیم مدیریت کنیم و نگذاریم هیچ بیماری دغدغه خون و فراوردههای خونی را داشته باشیم.
در برخی استانهای کشور ازجمله استانهای مازندران -گیلان- گلستان - خراسان رضوی- سیستان و بلوچستان- بوشهر - هرمزگان و خوزستان به خاطر بیماران تالاسمی و خاص با کاهش اهدای خون روبرو بودیم.
از آنجا که تالاسمیها باید هر دو هفته یکبار تزریق خون داشته باشند بنابر این باید اهدای خون روزانه و مستمر باشد.
در سه استان بزرگ کشور تهران - فارس و خراسان رضوی بیشترین میزان مصرف خون را داریم و بیشترین اهدای خون نیز در این ۳ استان است ضمن اینکه یک چهارم خونهای اهدایی در تهران مصرف میشود.
ما با این کاهش اهدای خون را با کمک شبکه ملی خونرسانی توانسته ایم در ۳ استان به ویژه استان خراسان رضوی جبران کنیم.
با وجود این کاهش اهدای خون هنوز ما با بحران روبرو نشده ایم و فرآوردههای خونی و خون بیمارن سرطانی با مدیریت خوب انجام شده است اما نیاز است که هموطنان به کمک بیماران چشم انتظار بشتابند.
اهدای خون نجات یافتگان کرونا
کارشناسان بهداشت معتقدند که: بهبود یافتگان کووید ۱۹ یک ماه پس از بهبود بیماری میتوانند خون اهدا کنند.
اهدای پلاسمای خون این افراد در زمان حاضر ارزشمند است ما خون این افراد را با دستگاهی کاملا پیشرفته دریافت میکنیم.
در این دستگاه که کاملا استریل است خون در چند مرحله چرخش داشته و پس از جدا شدن پلاسمای خون مجددا خون به بدن افراد بازگردانده میشود.
به همین منظور با مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی همکلام می شویم.
مجید عبداللهی می گوید: طی ماه های اخیر ۱۸۴ بهبودیافته کرونا در سطح استان در طرح پلاسما درمانی در جهت کمک به بیماران مبتلا به کووید-۱۹ نیازمند به پلاسما مشارکت داشتند.
وی می افزاید: همچنان تعداد مراجعان اهدای خون گروه خونی «O مثبت» بیشترین و گروههای خونی مراجعهکننده « AB منفی» و «O منفی» کمترین هستند.
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی ادامه می دهد: با توجه به اوجگیری مجدد شیوع ویروس کرونا و نیاز مبرم به منابع خونی، از زائران و مجاوران امام رضا(ع) درخواست میکنیم که در امر خداپسندانه اهدای پلاسمای بهبودیافتگان مشارکت پررنگتری داشته باشند.
دکتر عبد اللهی می گوید: پلاسمای کروناییهای بهبودیافته یکی از نیازهای مبرم بیماران کرونایی بستری در بیمارستانها است.
او می افزاید: بیماران کرونایی بهبودیافته در سطح استان که در طرح اهدای پلاسما درمانی مشارکت داشتهاند تا کنون موجب نجات جان بسیاری از بیماران کرونایی نیازمند به پلاسما شدهاند.
ثبت نام اینترنتی اهداء خون
اهداکنندگان میتوانند با مراجعه به سایت nobatdehi.ibto.ir با انتخاب استان، شهر، پایگاه، روز و ساعت مراجعه پس از دریافت کدرهگیری به مرکز خونگیری مراجعه نمایند و بدون نوبت پذیرش شوند.
به همراه داشتن کارت ملی و ماسک در زمان مراجعه به پایگاه اهدای خون الزامی و اهدای خون ثبتنامکنندگان منوط بر پذیرش پزشک پس از بررسی معاینات پزشکی است.
همچنین اهداکنندگان قبل از اقدام و ثبتنام در سامانه نوبتدهی اینترنتی شرایط عمومی اهدای خون را بررسی نمایند و سپس اقدام به ثبت نام کنند.
شرایط عمومی اهدای خون به شرح ذیل است:
حداقل سن 18 سال تمام و حداکثر 60 سال (اهداکنندگان مستمر تا 65)، حداقل وزن 50 کیلوگرم و همراه داشتن اصل کارت شناسایی
در ضمن فواصل اهدای خون هر 3 ماه یکبار مشروط به آنکه تعداد دفعات آن در طول یکسال از چهار بار تجاوز نکند.
به همراه داشتن کارت ملی و ماسک در زمان مراجعه به پایگاه اهدای خون الزامی و اهدای خون ثبتنامکنندگان منوط بر پذیرش پزشک پس از بررسی معاینات پزشکی است.
جالب است که بدانیم طبق آخرین آمار هم اکنون حدود ۶۰ درصد مردم در کشور به طور مستمر خون اهدا میکنند.
چشم انتظاران بازگشت به زندگی
قطره قطره خون تو
لحظه لحظه زندگی را رقم می زند.
هموطن! بیاییم با اهدای خون خودمان جان بخش افراد باشیم.
همان انسانی که به خاطر کمبود خون چشم انتظار بازگشت به زندگیست .
زندگی او که درجدال با مرگ است با اهدای خون من و تو ادامه می یابد و بس .
شاید اشک های مادری که فرزندش در تصادف مصدوم شده یا به علت بیماری بر روی تخت بیمارستان بستری است نتواند رهایی بخش فرزندش باشد اما من و شما می توانیم با اهدای خونمان جان آن نازنین را نجات بخشیم.
سید محسن واعظی سبزواری
.
.