پخش زنده
امروز: -
راه اندازی شهرک گلخانه ای مغان از برنامه های مهم برای توسعه کشاورزی مدرن در استان اردبیل بود اما بروز پاره ای مشکلات سرعت تکمیل این پروژه را کند کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، طرح احداث شهرک گلخانه ای مغان اواخر سال ۹۷ در استان اردبیل آغاز شد.. در ان سال استانداری اردبیل و شرکت شهرکهای کشاورزی کشور برای احداث ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار گلخانه در قالب سه شهرک در منطقه مغان تفاهمنامهای امضا کردند و عملیات اجرایی بزرگترین مجتمع گلخانهای کشور به مساحت یک هزار و ۶۰۰ هکتار بر این اساس آغاز شد.
مسئولان می گویند با بهرهبرداری از شهرک گلخانهای ۱۶۰۰ هکتاری مغان در شهرستان پارس آباد، حداقل 10 هزار نفر مغان مشغول به کار میشوند. آماری که تحقق آن به همت مسئولان برای از میان برداشتن برخی موانع بستگی دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اما آمار اشتغالزایی گلخانه ها را بسیار بیشتر عنوان کرد و گفت: به ازای هر هکتار کشت گلخانه، میتوان ۱۰ تا ۱۵ فرصت اشتغال مستقیم ایجاد کرد.
نیکشاد افزود: متوسط تولید در هر متر مربع کشت گلخانهای ۳۰۰ کیلوگرم است.
به گفته کارشناسان رفع بیکاری، رونق اقتصادی، افزایش بهرهوری مصرف آب کشاورزی و رشد قابل ملاحظه بهرهوری خاک و افزایش تولیدات کشاورزی از جمله آثار توسعه شهرکهای گلخانهای به شمار می رود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل گفت: تکمیل شهرک گلخانهای در حال احداث یک هزار و ۶۰۰ هکتاری مغان، موجب جهش تولید بخش کشاورزی در استان اردبیل میشود.
ارژنگ عزیزی تکمیل احداث مجتمعها و تامین زیرساخت برای سرمایهگذاران شهرک گلخانهای مغان را اولویت اول طرحهای کشاورزی استان اردبیل برشمرد و بیان کرد: تقاضا و علاقه بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در شهرک گلخانهای مغان زیاد است.
مسئولان ذیربط محلی در شهرستان پارس آباد معتقدند پروژه ایجاد شهرک گلخانه ای مغان سرعت مورد انتظار را نداشته است
نماینده مردم پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی گفت: تعلل زیاد در تکمیل زیرساختها، عدم شناسایی بازار هدف، نحوه مواجهه با سرمایهگذاران شهرک گلخانه ای و نبود مدیریت متمرکز مجموعه گلخانه 1600 هکتاری از جمله مشکلاتی است که باعث کندی روند تکمیل این پروژه شده است.
عباس جهانگیرزاده تصریح کرد: برخی از سرمایه گذاران در این شهرک گلخانه ای از روند طولانی مراحل اداری برای ارائه تسهیلات بانکی گلایه هستند.
وی تاکید کرد: اصلاح فرایند طولانی اداری برای صدور مجوز احداث گلخانه و نیز اعطای آسانتر تسهیلات بانکی از ضرورتهای مورد نیاز برای توسعه کشت گلخانهای در استان اردبیل است.
وی افزود: گلخانه 1600 هکتاری که 500 هکتار واگذار شده و 1100 هکتار تا به امروز واگذار نشده و سالانه مابقی زمین ها اجاره داده میشود و به بهربرداری میرسد.
یکی از کشاورزان سرمایه گذاری کننده در شهرک گلخانه ای مغان هم گفت: قرار بود 300 هکتار از این مجموعه تا پایان سال 1399 به بهره برداری برسد که محقق نشد. آمار 96 هکتار افتتاح شده در تیر ماه گذشته هم دقیق نیست و برخی واحدهای افتتاح شده با مشکلاتی از جمله تامین تجهیزات مورد مواجه هستند. در حال حاضر حدود 10 واحد گلخانه ای به طور کامل فعال است و کارکنان این واحدها را هم مشکل نبود آب شرب اذیت می کند. همچنین راه دسترسی به این شهرک آسفالت نشده است.
مدیر شهرک گلخانه ای مغان گفت: در حال حاضر مهمترین مشکل سرمایه گذاران در این شهرک نوسان قیمت هاست چرا که باعث می شود قیمت تمام شده برای اتمام پروژه در طول زمان اجرا بالا برود و مشکلاتی برای سرمایه گذاران ایجاد شود.
محمود علایی افزود: مثلا سرمایه گذاری که سال 98 زمین تحویل گرفته و با وام تسهیلات و آورده شخصی قرار بوده برای در یک واحد گلخانه ای ده هکتاری 30 میلیارد تومان سرمایه گذاری کند، بعد از شروع پروژه به خاطر تورم مجبور می شود رقم سرمایه گذاری را تا دو برابر یعنی 60 میلیارد تومان افزایش دهد که تامین آن برای اکثر سرمایه گذاران این بخش آسان و گاها مقدور نیست
وی خاطرنشان کرد: سازه ای که سال 98 با یک میلیارد و دویست میلیون تومان احداث می شد الان به چهار میلیارد هزینه نیاز دارد. بنابراین خیلی از سرمایه گذارانی که وام و تسهیلات گرفته اند ، به خاطر افزایش هزینه ها در طول اجرا قادر به تامین مابقی بودجه مورد نیاز نیستند.
علایی شیوع کرونا و کاهش قابل توجه فرصت های صادراتی از یک سو و قسمت پایین محصولات کشاورزی در بازار داخلی را از دیگر عوامل کاهش جذابیت سرمایه گذاری در شهرک های گلخانه ای عنوان کرد.
مدیر شهرک گلخانه ای مغان درباره زیرساخت های این شهرک هم گفت: در حوزه زیرساخت مشکلی نداریم و برق و آب کشاورزی کافی در اختیار داریم. گاز هم در حد کسانی که واحدها را راه انداری کرده اند وجود دارد اما اگر 300 هکتار فاز اولیه تماما به بهره برداری برسند ، مشکل کمبود گاز خواهیم داشت که خوشبختانه بر اساس نامه نگاری های انجام شده با وزارت جهاد کشاورزی و تفاهم نامه این وزارتخانه با شرکت گاز ، قرار شده خط لوله گازرسانی با ظرفیت مورد نیاز تا پایان سال 1400 به اتمام برسد.
این مسئول اذعان کرد: در مورد آب شرب و آسفالت راه دسترسی هم مشکلاتی وجود دارد که پیگیر حل آن هستیم
با توجه به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی برای صرفه جویی اب در بخش کشاورزی و افزایش بهره وری تولید، توسعه کشت گلخانه ای از راهبردهای توسعه بخش کشاورزی است. بنابراین جا دارد تصمیم گیران امر با افزایش سقف تسهیلات پرداختی متناسب با نرخ تورم و حل مشکلات صاراتی ، زمینه توسعه تولید و اشتغال در این بخش را فراهم کنند.
نویسنده : یاشار پورمجید