تامین قطعه؛ چالش خودروسازان در سالهای اخیر
کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس میگوید: کمبود نقدینگی و ناتوانی در پرداخت مطالبات قطعهسازان و تامین قطعات داخلی از جمله عوامل موثر در کاهش تولید خودروست.
آقای هادی عامری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما, گفت: بررسی آمار تولید خودروسازان داخلی در سه ماه ابتدایی امسال خبر از افت تولید خودرو می دهد که این افت تولید، علت های متفاوتی دارد. از سال های دهه ۷۰ تا ۱۳۹۰ آمار تولید خودرو همواره صعودی بوده به طوری که از عدد کمتر از ۲۰۰ هزار دستگاه به یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه در سال ۱۳۹۰ رسید.
وی در ادامه افزود: در دهه ۹۰ و شروع تحریم های اقتصادی ایران, همچنین نوساناتی که در بخش های مختلف صنعت خودروسازی داشته ایم, میزان تولید نیز دچار نوسان شد.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس می گوید: موضوعاتی در صنعت خودرو باعث بروز نوساناتی شد که بیشتر مربوط به بحث تامین نقدینگی مورد نیاز تولید, بحث مربوط به زیان دهی خودروسازان همچنین عدم توازن در طول زنجیره تامین بوده است. این موارد باعث شد که طی دهه گذشته و سال اخیر میزان تولید از ۸۰۰هزار دستگاه تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه متغیر باشد.
عامری گفت: در گذشته به دلیل تحریم مشکل در تامین قطعات مورد نیاز وابسته به خارج وجود داشت که باعث عدم توازن در کل تامین خودروسازان و قطعه سازان شد. موارد دیگری نیز مانند قیمت گذاری های دستوری اتفاق افتاد که باعث زیان ده شدن خودروسازان شد.
به گفته این کارشناس مرکز پژوهش های مجلس, در سه سال گذشته با رفع عدم توازن در تامین قطعات مورد نیاز خودروسازان تا حدی تولید منظم شده اما هنوز با اعدادی که برای رشد تولید در نظر گرفته شده فاصله داریم. با رفع موانع پیش رو می توان تولید را افزایش داد و به اعداد در نظر گرفته شده که سالی یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه خودرو است، رسید.