پخش زنده
امروز: -
عضو پیوسته انجمن ترویج زبان و ادب فارسی گفت: خدمت نظامی به زبان و ادب فارسی به حدی است که او را یکی از ارکان و ستون های زبان فارسی کرده است.
مهدی نجفی عضو پیوسته انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: هویت ملی ایران بر پایه زبان فارسی، تاریخ و فرهنگ غنی آن شکل گرفته است و نظامی با خلق آثاری بیبدیل، نقش بسزایی در حفظ و اعتلای این هویت داشته است.
آقای نجفی با اشاره به خمسه یا پنج گنج (مخزنالاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه) نظامی گفت: این آثار از مرزهای زبان فارسی هم فراتر رفته و به بسیاری از زبانهای دنیا ترجمه شده است.
عضو پیوسته انجمن ترویج زبان و ادب فارسی نجفی افزود: نظامی از معدود شاعرانی است که هم در دوران حیاتش و هم قرنها پس از آن، تأثیری شگرف بر زبان و ادب فارسی داشته است و شاعرانی همچون حافظ، امیرخسرو دهلوی، خواجوی کرمانی، جامی، وحشی بافقی و بسیاری دیگر، از سبک او الهام گرفتهاند.
آقای نجفی گفت: یکی از مهمترین آموزههای نظامی برای جهان امروز، پاسداشت کرامت انسانی، حفظ زبان فارسی، نفی خشونت و دعوت به صلح و آرامش است؛ از این رو در آثارش همواره بر تزکیه نفس، تهذیب اخلاق و توجه به «دیگری» تأکید شده است و این تعالیم، بیش از هر زمان دیگری، میتواند برای انسان مدرن که درگیر بحرانهای اخلاقی و اجتماعی است، راهگشا باشد.
مهدی نجفی با بیان اینکه نظامی را پیشوای ادبیات تغزلی در ادب فارسی دانستهاند، گفت: نظامی در سرودن اشعار تمثیلی و حکمی نیز سرآمد روزگار خود بود و نهتنها در وصف عشق و زیبایی بیهمتاست، خردورزی و تعالیم اخلاقی را نیز در اشعارش به اوج رسانده است.
او گفت: اگر انسان امروز به آموزههای معنوی و اخلاقی بزرگان فرهنگ و ادب، همچون نظامی، توجه کند، میتواند راهی بهسوی آرامش روحی و کمال انسانی بیابد.
نجفی افزود: نظامی حتی در منظومه تغزلی لیلی و مجنون، هرگز از جاده عفاف و راستی خارج نمیشود و داستان را در عالیترین سطح بیان میکند.هرچند برخی کشورها در سالهای اخیر تلاش کردهاند او را به خود منسوب کنند، اما آنچه اهمیت دارد، معرفی صحیح این حکیم فرزانه به جهان بهعنوان یکی از درخشانترین گوهرهای ادب فارسی است.حکیم نظامی، شاعر برجسته حوزه تمدنی ایران در قرن ششم هجری و از درخشانترین چهرههای ادبیات فارسی است و هفته بزرگداشت این شاعر بلندآوازه پارسیگوی، هر سال از ۱۴ تا ۲۱ اسفند در ایران برگزار میشود؛ روز ۲۱ اسفند نیز در تقویم رسمی کشور به نام روز بزرگداشت نظامی گنجوی ثبت شده است.