• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۴۱۷۲
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۴۰۴ - ۰۳:۰۴
اقتصادی » معدن و صنایع معدنی
گزارش مکتوب:

تاب آوری بخش معدن در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد

در روز‌هایی که صلابت دفاعی ایران در برابر تهدیدات منطقه‌ای بار دیگر به نمایش درآمد، حوزه معدن کشور نیز با استمرار فعالیت و تاب‌آوری مثال‌زدنی خود، ثابت کرد که می‌تواند ستونی قدرتمند و کمتر آسیب‌پذیر برای اقتصاد ملی در شرایط دشوار باشد.

تاب آوری بخش معدن ایران در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد قدرتمند با وابستگی کمتر به نفت/تایید سردبیر دارد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در مقطعی که کشور با تحولات امنیتی اخیر و تهدیدات خارجی مواجه بود، بخش معدن و صنایع معدنی ایران نه تنها متوقف نشد، بلکه با قدرت به فعالیت خود ادامه داد و بار دیگر نقش حیاتی‌اش را به عنوان موتور محرک اقتصاد ملی نشان داد.

*وجیه‌اله جعفری، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری صداوسیما تأکید کرده است که در جریان چالش‌های امنیتی اخیر، «هیچ یک از واحد‌های معدنی و صنایع پایین‌دستی مرتبط حتی برای یک لحظه نیز تعطیل نشدند.»

او افزود: با تشکیل سریع کارگروه‌های تخصصی مدیریت بحران و رصد مستمر وضعیت تمام واحد‌های تولیدی، تلاش بر حفظ روند فعالیت و جلوگیری از هرگونه وقفه در چرخه تولید و صادرات بوده است.

تاب آوری بخش معدن ایران در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد قدرتمند با وابستگی کمتر به نفت/تایید سردبیر دارد

در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های تحریم و فشار‌های خارجی دست و پنجه نرم می‌کند، آمار‌های منتشر شده از عملکرد بخش معدن در بهار سال جاری، نشانه‌ای قدرتمند از پویایی و مقاومت این حوزه است.

بر اساس گزارش‌های رسمی، میزان صادرات محصولات معدنی کشور در فروردین ۱۴۰۴ به بیش از ۵ میلیون تن با ارزش ۸۴۴ میلیون دلار رسید. این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۱۹ درصدی در وزن و ۲۳ درصدی در ارزش دلاری را نشان می‌دهد. بیشترین سهم در این رشد چشمگیر، به زنجیره فولاد، مس و آلومینیوم اختصاص دارد که با ثبت افزایش ۵۴ درصدی در حجم و ۲۴ درصدی در ارزش صادرات، پیشتازی خود را در بازار‌های جهانی حفظ کرده‌اند. این ارقام، بیانگر ظرفیت‌های عظیم و آمادگی بخش معدن برای ایفای نقشی پررنگ‌تر در تأمین مالی کشور است.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که مزیت کلیدی حوزه معدن نسبت به نفت، در "تاب‌آوری در برابر فشار" نهفته است. برخلاف نفت که تجارت آن شدیداً تحت تأثیر تصمیمات سیاسی و تحریم‌های بین‌گذار است، تنوع بازار‌های مواد معدنی و نیاز جهانی به آنها، تحریم کامل این بخش را بسیار دشوار می‌سازد. در شرایطی که صادرات نفت کشور همواره با موانع متعدد رو‌به‌رو بوده، جریان صادرات مواد معدنی با قدرت نسبی بیشتری ادامه یافته است. این ویژگی، معدن را به جایگزینی پایدار و قابل اتکا برای تأمین درآمد‌های ارزی کشور تبدیل می‌کند.

تاب آوری بخش معدن ایران در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد قدرتمند با وابستگی کمتر به نفت/تایید سردبیر دارد

طغیانی، نماینده مجلس نیز در مصاحبه‌ای با اشاره به ظرفیت‌های معدن گفته است: «با تکیه بر ذخایر غنی معدنی و توسعه فناوری‌های فرآوری، می‌توانیم اقتصاد کشور را از وابستگی به یک کالای استراتژیک مانند نفت رها کرده و پایه‌های آن را بر منابعی پایدارتر و کمتر آسیب‌پذیر از نوسانات سیاسی و امنیتی بنا نهیم.»

با وجود این ظرفیت‌ها، بهره‌گیری حداکثری از توانمندی‌های بخش معدن مستلزم برداشتن گام‌های جدی است. کارشناسان و مسئولان این حوزه، راهکار‌های زیر را برای تقویت هرچه بیشتر نقش معدن در اقتصاد ایران، به‌ویژه در شرایط تهدید و تحریم، ضروری می‌دانند:

۱. توسعه جامع زنجیره ارزش: حرکت از خام‌فروشی به سمت فرآوری کامل و تولید محصولات نهایی با ارزش افزوده بالا.

۲. اصلاح ساختار‌های اداری و تسهیل سرمایه‌گذاری: برداشتن موانع بوروکراتیک و فراهم کردن محیطی امن و جذاب برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی.

۳. ارتقای زیرساخت‌های حمل‌ونقل و پشتیبانی: توسعه شبکه ریلی و ظرفیت بنادر برای تسهیل و کاهش هزینه‌های صادرات.

۴. حمایت از تحقیق، توسعه و فناوری‌های نوین: به‌کارگیری دانش روز برای افزایش بهره‌وری، کاهش آلایندگی و بهبود کیفیت محصولات.

۵. تنوع‌بخشی به بازار‌های صادراتی: تمرکز بر بازار‌های جدید و منطقه‌ای برای کاهش وابستگی به چند مقصد محدود.

تاب آوری بخش معدن ایران در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد قدرتمند با وابستگی کمتر به نفت/تایید سردبیر دارد

جمع‌بندی:

بخش معدن ایران با پشتوانه نیروی متخصص، ذخایر غنی، و تجربه موفق مقاومت در برابر تحریم و بحران‌های امنیتی، آماده است تا نقشی کلیدی‌تر در تأمین مالی و تقویت اقتصاد ملی ایفا کند. تمرکز بر راهکار‌های توسعه‌ای و رفع موانع موجود، می‌تواند معدن را به جایگزینی قدرتمند و پایدار برای وابستگی به نفت تبدیل کرده و پایه‌های اقتصاد ایران را در برابر هرگونه طوفان مستحکم‌تر سازد.

گزارش از میثم پوراعظم

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اهداء اسناد تاریخی وکتاب‌های خطی به مرکز اسناد همدان
تعزیر قاچاقچی غذای حیوانات در ماکو
کتاب «انت‌های کوچه مهتاب» منتشر شد
توزیع ۲ هزار و ۶۷۴ تن انواع کود کشاورزی یارانه‌ای در خراسان جنوبی
جریمه عرضه‌کنندگان محصولات ساخت و ساز غیراستاندارد در خوزستان
عمارت آصف، بزرگترین موزه قومی در ایران
فریاد بی‌صدای کودکان شهید در فضای مجازی پیچید
خانه تاریخی بروجرد، میزبان عزاداران حسینی
هیچ اختلافی میان میدان و دیپلماسی وجود ندارد
جشنواره چای؛ جذابیت «ایران فرهنگی» برای تایلندی‌ها به نمایش درآمد
ساخت سخت‌افزار هوش مصنوعی با توان پردازشی ۲۰ میلیارد عملیات بر ثانیه
سفر مدیرکل مدیریت بحران با هدف ارزیابی به سرخس
کیفیت نامطلوب آب شرب در روستا‌های آبادان
کتیبه‌های گنجنامه در همدان، صدایی از دل تاریخ
هشدار سطح زرد گردوخاک و رگبار پراکنده در البرز
آغاز عملیات مرمت یادمان «ابوالقاسم نباتی» در جلفا
رعایت کردن پوشش توسط بانوان حرکت بر مدار عقل و فطرت انسانی
مشمولان متولد ۱۳۸۶ برای زیارت عتبات عالیات نیازی به اخذ مجوز ندارند
لزوم هم‌افزایی برای ارتقای فرهنگ کار در سیستان و بلوچستان
همایش پیاده روی گرامیداشت شهدای دودانگه ساری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امکان نصب پنل‌های خورشیدی ۵ کیلوواتی برای مجتمع‌های مسکونی
ورود سامانه رگباری به فارس همراه با کاهش دما و وزش باد شدید
قالیباف: انسجام ملی مهم‌ترین دستاورد جنگ بود
مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع
معاون ارتباطات رئیس جمهور: هرگز به گروسی اعتماد نداریم
آغاز ثبت‌نام تسهیلات ساخت برای تکمیل واحد‌های مسکونی نیمه‌تمام
رکورد تاریخی پیوند کبد در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران
رهاسازی آب سد ایوشان برای آبیاری کشاورزی در لرستان
اعلام جرم دادستانی تهران علیه نماینده پیشین مجلس
اجازه نخواهیم داد یک وجب از خاک ایران جدا شود
سرلشکر موسوی: روحیه نیرو‌های مسلح عالی است
ادای احترام قالیباف به شهدای اقتدار ایران
امنیت تهران و ایروان به یکدیگر گره خورده است
خاورمیانه مقاوم و مستقل درحال شکل گیری است
محرم امسال، تجلی حماسه و روح مقاومت است
فعالیت پدافند هوایی تبریز برای انهدام ریزپرنده ها  (۴ نظر)
سفیر کره شمالی: در صورت نقض آتش‌بس، در کنار ایران هستیم  (۳ نظر)
اغلب جاسوسان رژیم صهیونیستی با کمک مردم شناسایی شدند  (۳ نظر)
امکان نصب پنل‌های خورشیدی ۵ کیلوواتی برای مجتمع‌های مسکونی  (۲ نظر)
کاهش بیش از ۵۱ هزار واحدی شاخص بورس  (۲ نظر)
آمریکا بداند تنها راه صلح پایدار گفت‌وگوی محترمانه است  (۲ نظر)
غبار کارخانه نسوز در گلوی مردم دهاقان  (۲ نظر)
خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از مرز دوغارون  (۱ نظر)
ساماندهی خوبی برای خروج اتباع انجام شده است  (۱ نظر)
ضربه کاری نیرو‌های مسلح منجر به درخواست آتش بس شد  (۱ نظر)
معابر شهر به نام‌ «شهدای اقتدار» مزین شد  (۱ نظر)
شبکه تروریستی اینترنشنال به طور کامل هک شد  (۱ نظر)
انفجار گاز در برج پامچال چیتگر با هفت مصدوم  (۱ نظر)
تولید ۲۹۵ فراورده حیاتی با کمک بافت پیوندی  (۱ نظر)
اسرائیل باید به حضور در سرزمین‌های اشغالی پایان دهد  (۱ نظر)