پخش زنده
امروز: -
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با تأکید بر نقش کلیدی سازمان همکاری شانگهای در دفاع از چندجانبهگرایی، خواستار تشکیل سازوکارهایی برای مقابله با تجاوزات نظامی، تحریمهای یکجانبه و جنگهای ترکیبی شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، آقای عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در سخنرانی خود در بیستوپنجمین نشست وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در چین، با اشاره به حمله اخیر رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به ایران، آن را یک تجاوز آشکار و جنایت فاجعهبار علیه مردم بیگناه توصیف کرد که منجر به شهادت یا زخمی شدن بیش از ۶۸۵۰ نفر، از جمله زنان، کودکان، دانشگاهیان و فرماندهان نظامی شد.
آقای عراقچی این حملات را نقض آشکار منشور ملل متحد، معاهدات آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پیمان NPT خواند و تأکید کرد که آمریکا نیز با حمله به تأسیسات صلحآمیز هستهای، بهصورت مستقیم در این تجاوز مشارکت داشته است. وی با اشاره به سکوت و انفعال جامعه بینالمللی در برابر جنایات رژیم صهیونیستی، هشدار داد که ادامه حمایت بیقید و شرط غرب، مصونیت این رژیم را تقویت کرده و صلح منطقه را به خطر انداخته است.
تأکید سازمان شانگهای بر تضمین حق مشروع هستهای ایران
وزیر خارجه روسیه در پایان نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد: اعضای این سازمان بر تعهد خود در زمینه تضمین حق مشروع ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید کردند.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری درباره ملاقات روز سهشنبه وی با همتای ایرانی نیز گفت: در دیدار با عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، در مورد راهحلهای مسالمتآمیز احتمالی برای موضوع هستهای ایران گفتوگو کردم.
لاوروف افزود: ما در مورد رویکردهای واقعبینانه برای تضمین راهحل به دست آمده از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک مسالمتآمیز و با احترام به تصمیماتی که مدتها پیش در جمهوری اسلامی ایران در زمینه انصراف از داشتن سلاح هستهای گرفته شده است، گفتوگو کردیم.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: هیچ فردی از جمله بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تاکنون هیچ مدرکی خلاف اعلام تهران مبنی بر حرکت در مسیر صلحآمیز اتمی ارائه نکرده است.
لاوروف افزود: دومین اصل مهم این است که راهحلهای موضوع هستهای ایران نباید حقوق مشروع تهران به عنوان عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را از نظر توانایی غنیسازی اورانیوم برای اهداف مربوط به تأمین انرژی نقض کند.
وی خاطرنشان کرد: این موارد، اصول راهحلهای سیاسی و دیپلماتیک موضوع هستهای ایران هستند، اما اینکه چه اقدامات خاص احتمالی در این زمینه در نظر گرفته شده است، چه امکانات فنی برای مذاکره وجود دارد، ما به بحث با دوستانمان ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری نیز تصریح کرد: ایران از کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای بازسازی زیرساختهایی که در جریان حملات آمریکا و اسرائیل آسیب دیدهاند، درخواست کمک نکرده است.
بیست و پنجمین نشست وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای امروز (سهشنبه) با حضور «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، «وانگ یی» رئیس دستگاه دیپلماسی چین، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه و سایر وزیران امور خارجه کشورهای عضو این سازمان در شهر بندری «تیانجین» چین فعالیت خود را آغاز کرد.
هدف اصلی این نشست ۲ روزه، بررسی آخرین تحولات سیاسی، امنیتی و اقتصادی منطقه و هماهنگی برای اجلاس آتی سران سازمان همکاری شانگهای عنوان شده، نشستی که قرار است پاییز ۱۴۰۴ در تیانجین برگزار شود.
همچنین از مهمترین محورهای این نشست میتوان به توسعه همکاریهای امنیتی در مقابله با تروریسم، حمایت از چندجانبهگرایی، تقویت تجارت منطقهای، و گسترش نقش این سازمان در ترتیبات ژئوپلیتیکی اوراسیا اشاره کرد.
شانگهای یک سازمان همکاری چندجانبه بینالمللی است که در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان تأسیس شد. هند، پاکستان، ایران و بلاروس سالهای بعد به این سازمان پیوستند.
وزیر خارجه ایران با تأکید بر نقش کلیدی سازمان همکاری شانگهای در دفاع از چندجانبهگرایی و حاکمیت کشورها، خواستار تشکیل سازوکارهایی برای مقابله با تجاوزات نظامی، تحریمهای یکجانبه و جنگهای ترکیبی شد. وی همچنین بهطور رسمی از شورای سران سازمان شانگهای خواست وضعیت تجاوز به ایران را بررسی و حمایت سیاسی و عملی لازم را از تهران اعلام کنند.
این نشست با دیدار وزرای خارجه عضو، از جمله آقای عراقچی، با رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، به پایان رسید.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان که برای شرکت در بیستوپنجمین اجلاس وزرای خارجه سازمان تو همکاریهای شانگهای به چین سفر کرده است، صبح امروز در پکن با شی جینپینگ رئیسجمهور این کشور دیدار کرد. در حاشیه این دیدار گروهی با وزرای خارجه دیگر کشورهای عضو، گفتوگوی کوتاه و دوجانبهای نیز میان عراقچی و رئیسجمهور چین صورت گرفت. عراقچی قرار است فردا در اجلاس رسمی که به میزبانی شهر تیانجین برگزار میشود، به نمایندگی از ایران سخنرانی کند.
نشست شانگهای؛ توسعه استراتژیک و رایزنیهای دو و چندجانبه
به گفته عراقچی، اجلاس امسال سازمان همکاری شانگهای به بررسی نهایی استراتژی توسعه این سازمان در حوزههایی، چون انرژی، تجارت، سیاست و امنیت اختصاص دارد. وی تأکید کرد که این سازمان فراتر از یک نهاد منطقهای، در حال تبدیل شدن به بازیگری تأثیرگذار در سطح بینالمللی است. وزیر خارجه کشورمان همچنین از برنامهریزی برای دیدارهای دوجانبه با وزرای خارجه چین، روسیه و دیگر اعضا در حاشیه نشست خبر داد؛ دیدارهایی که به گفته او، علاوه بر روابط دوجانبه، بر تحولات منطقهای نیز تمرکز خواهد داشت.
محور اصلی سخنرانی عراقچی: محکومیت حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی
عراقچی در بدو ورود به چین، حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به تأسیسات هستهای ایران را محور اصلی سخنان فردای خود در اجلاس اعلام کرد. وی گفت که این حملات از سوی بیش از ۱۲۰ کشور جهان و اغلب نهادهای بینالمللی محکوم شدهاند و افزود که بیانیه پیشین سازمان همکاری شانگهای در اینباره «قابل تقدیر» بوده است. او تأکید کرد که در نشست عمومی فردا، به طور مفصل به این موضوع خواهد پرداخت و بر ضرورت همبستگی بینالمللی در برابر این اقدامات تأکید خواهد کرد.
رایزنیهای فشرده آقای عراقچی در حاشیه اجلاس شانگهای؛ از دیدار با لاوروف و مقامات آسیای مرکزی تا تماس تلفنی با وزیر خارجه مالزی
در حاشیه بیستوپنجمین اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای که در شهر تیانجین چین برگزار میشود، آقای عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدارهای دوجانبه متعددی با همتایان خود از کشورهای عضو انجام داد. در مهمترین این دیدارها، آقای عراقچی با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه گفتوگو کرد. دو طرف در این نشست درباره تحولات منطقهای، مسائل مورد اهتمام مشترک و توسعه همکاریهای دوجانبه رایزنی کردند.
آقای عراقچی همچنین با بختیار سعیداف وزیر خارجه ازبکستان و جن بیک کولوبایف وزیر خارجه قرقیزستان بهصورت جداگانه دیدار و درباره همکاریهای دوجانبه، تحولات منطقه آسیای مرکزی، و ظرفیتهای موجود برای تقویت روابط گفتوگو کرد. همزمان، وزیر خارجه ایران تماس تلفنی نیز با همتای مالزیایی خود، آقای محمد حسن داشت. در این گفتوگو، دو طرف با تأکید بر اهمیت تداوم رایزنیها، خواستار تسریع در اجرای توافقات بهعمل آمده در دیدار پیشین آقای عراقچی با نخستوزیر مالزی شدند. وزیر خارجه مالزی از آقای عراقچی برای سفر به کوالالامپور دعوت کرد که مورد استقبال قرار گرفت.
پیش از آغاز رسمی نشست، آقای عراقچی به همراه دیگر وزرای خارجه عضو سازمان همکاری شانگهای با رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، دیدار کرد. همچنین یک گفتوگوی کوتاه دوجانبه میان آقای عراقچی و رئیسجمهور چین برگزار شد که طی آن، طرفین بر ضرورت ارتقاء سطح همکاریهای راهبردی میان تهران و پکن تأکید کردند.
وزیر خارجه کشورمان در حاشیه نشست شانگهای دیدارهایی نیز با همتایان پاکستانی روسیه قرقیزستان و ازبکستان داشت .