• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۳۰۶۰۳
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۱۰
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

آئین مذهبی ۳۰۰ ساله، میراث فرهنگی ناملموس بشرویه

آیین «صلات‌کشی» از کهن‌ترین سنت‌های عزاداری بشرویه است که همچنان با حفظ اصالت خود برگزار می‌شود و ضمن اعلام آغاز رسمی مراسم محرم در این شهر، مردم را به سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) فرا می‌خواند.

آئین مذهبی  ۳۰۰ ساله ، میراث فرهنگی ناملموس در بشرویه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ در جغرافیای آیین‌های عاشورایی ایران، بشرویه جایگاه ویژه‌ای دارد. این شهر تاریخی در خراسان جنوبی با برخورداری از مجموعه‌ای از آیین‌های کهن، بخشی از هویت مذهبی و فرهنگی خود را در قالب سنت‌هایی حفظ کرده که نسل به نسل منتقل شده‌اند. در میان این آیین‌ها، صلات‌کشی با قدمت سه قرن ، به دلیل قدمت، شیوه اجرا و استمرار تاریخی، از جایگاهی ممتاز برخوردار است.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بشرویه، درباره فلسفه شکل‌گیری این آیین گفت : در روزگاری که امکانات رسانه‌ای برای انتقال مفاهیم دینی وجود نداشت، بانیان این آیین‌ها با بهره‌گیری از هنر، تلاش کردند واقعه کربلا را برای مردم به شکلی عینی و قابل درک روایت کنند. آیین‌های بشرویه، از شبیه‌خوانی و تعزیه گرفته تا علم‌گردانی، نخل‌گردانی و صلات‌کشی، اجزای یک منظومه فرهنگی هستند که هر کدام بخشی از این روایت را کامل می‌کنند.

سیدامیر سلیمانی‌رباطی، افزود: واژه صلات در لغت به معنای دعوت و فراخوان است و در بشرویه نیز صلات‌کشی به معنای دعوت عمومی مردم برای آغاز مراسم سوگواری حضرت سیدالشهدا (ع) است.

وی گفت: اجرای این آیین با آماده‌سازی حسینیه توسط خادمان آغاز می‌شود. پس از آن، سادات حسینیه در میان حضور مردم و با نوای چاووشی، گرد حوض حسینیه حرکت می‌کنند و فضای معنوی مراسم را شکل می‌دهند. سپس چاووشی‌خوانان بر فراز بام حسینیه می‌روند و با خواندن اشعار محتشم کاشانی، آغاز ماه محرم را اعلام می‌کنند؛ رسمی که سالیان متمادی بدون تغییر حفظ شده است.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بشرویه تأکید کرد: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های آیین‌های حسینیه حاج علی‌اشرف، حفظ اصالت آنهاست. از لحن چاووشی‌خوانی گرفته تا ترتیب اجرای مراسم و حضور افراد، همه بر اساس سنتی که از گذشته به یادگار مانده، اجرا می‌شود و تاکنون دستخوش تغییر نشده است.

همین تداوم تاریخی، صلات‌کشی را به یکی از ارزشمندترین جلوه‌های میراث ناملموس بشرویه تبدیل کرده است؛ میراثی که نه در قالب یک اثر موزه‌ای، بلکه در بطن زندگی مردم جریان دارد و هر سال با آغاز محرم، دوباره جان می‌گیرد.

آیین صلات‌کشی تنها اعلام آغاز عزاداری نیست؛ بلکه نمادی از پیوند عمیق مردم بشرویه با سنت‌های مذهبی و هویت تاریخی این شهر است. سنتی که با گذشت بیش از ۳۰۰ سال، همچنان در همان مکان و با همان شیوه برگزار می‌شود و استمرار آن، اهمیت حفظ میراث فرهنگی ناملموس را بیش از پیش نمایان می‌کند.

پیشینه این آیین به دوران افشاریه بازمی‌گردد؛ زمانی که حاج علی‌اشرف، خیر و خوشنویس نامدار آن روزگار، حسینیه‌ای را بنیان نهاد که امروز نیز یکی از مهم‌ترین مراکز برگزاری آیین‌های محرم در بشرویه به شمار می‌رود. آنچه این حسینیه را متمایز می‌کند، تنها قدمت آن نیست، بلکه نظم و ترتیب آیین‌هایی است که از نخستین روز محرم تا پایان ایام سوگواری با شیوه‌ای مشخص برگزار می‌شود.

با طنین نوای چاووشی بر فراز بام حسینیه حاج علی‌اشرف، محرم در بشرویه آغاز می‌شود؛ نوایی که نسل‌های متوالی آن را شنیده‌اند و امروز نیز همچنان مردم را به آیینی فرا می‌خواند که بخشی از حافظه تاریخی و فرهنگی این شهر کویری است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برنامه حرکت شناور‌های مسافربری و حمل خودرو کیش، یکشنبه ۳۱ خرداد
معاون ترامپ هم راهی سوئیس شد
البرغوثی: توافق آمریکا و ایران تأثیر مثبتی بر قضیه فلسطین خواهد داشت
یورش نظامیان صهیونیست به مناطقی از کرانه باختری و قدس اشغالی
هشدار شورای امنیت درباره خطر قریب الوقوع کشتار جمعی در سودان
احتمال استعفای نخست وزیر انگلیس تا دو روز آینده
هیئت عالی رتبه پاکستان عازم سوئیس شد
ضرورت مدیریت مصرف و پایش کولرهای آبی در لرستان
چتر حمایتی بزرگ‌ترین شرکت بیمه‌ای کشور در آیین تشییع امام شهید
تأثیر منفی افزایش دما بر اقتصاد کشور‌های اروپایی
مذاکره اسلواکی با روسیه برای تامین گاز
نشست چهارجانبه مصر، عربستان، ترکیه و آمریکا درباره تحولات منطقه
خودکفایی ۸۵ درصدی در تامین امنیت غذایی کشور
تسلیت مدیرکل بنیاد شهید لرستان در پی درگذشت همسر شهید کریم پور
بیانیه شبکه الجزیره در محکومیت ترور یکی از فیلمبرداران خود در غزه
رزمایش مدیریت هوشمند تلفات انرژی برق در سلسله لرستان
8 شهید و زخمی در حمله صهیونیست ها به لبنان
برتری دیرهنگام آلمان مقابل ساحل عاج؛ صعود ژرمن ها به دور حذفی
هشدار زلنسکی به مردم اوکراین درباره حملات سنگین روسیه
افزایش ۳۳ درصدی ظرفیت خرید تضمینی گندم در مراغه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد
واکنش صداوسیما به اظهارات یک نماینده مجلس در شبکه خبر
جام جهانی ۲۰۲۶، ترکیه حذف شد
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه
آزادسازی پنج هزار مترمربع زمین کشاورزی در لرستان
وزارت اطلاعات: بازداشت ۳ سرکرده اصلی کودتای دی در ایلام
ثبت نام كاردانی به کارشناسی ناپيوسته ۱۴۰۵ تا ، ۵ تير تمدید شد
تسریع در عملیات بازسازی آزادراه شمالی کرج
ایران خودرو: دوباره گران می‌کنیم
صورت حساب‌های کاغذی از ابتدای تیر حذف می‌شوند
قالیباف و عراقچی عازم سوئیس شدند
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۰ نظر)
پرواز پراید بر فراز بام یک منزل مسکونی  (۴ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۲ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۲ نظر)
واریز حقوق خرداد بازنشستگان کشوری آغاز شد  (۲ نظر)
پزشکیان یادداشت تفاهم اسلام‌آباد را امضا کرد  (۱ نظر)
کاهش اندک قیمت ۳ محصول ایران‌خودرو با اصلاحات وزارت صمت  (۱ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
مذاکرات آینده به معنای پذیرش نظر دشمن نخواهد بود  (۱ نظر)
سناتورهای دموکرات: ایران پیروز شد  (۱ نظر)
برتری سه شیرها برابر کرواسی در دیداری پُرگل  (۱ نظر)
سخنگوی حماس: غزه در خون است و جهان نظاره‌گر  (۱ نظر)
دیدار مردمی دادستان تهران با ۶۳ نفر از شهروندان  (۱ نظر)
ابوترابی‌فرد: هیئت حاکمه آمریکا به هیچ‌وجه قابل اعتماد نیست  (۱ نظر)