• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۵۰۲۶۴
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۴۰۵ - ۱۴:۲۸
علمی و فرهنگی » معارف

پیشگامی رهبر شهید در نهادسازی‌های فناورانه

رییس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: رهبر شهید انقلاب اسلامی نگاه راهبردی و آینده نگرانه‌ای نسبت به ضرورت تحول حوزه‌های علمیه با بهره گیری از ابزار‌های نوین و فناوری‌های دیجیتال داشتند.

پیشگامی رهبر شهید در نهادسازی‌های فناورانه، *shabestan.news/xm6GC

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی، رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی،  به بررسی و تبیین نگاه راهبردی و آینده‌نگرانه رهبر شهید انقلاب، حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی حسینی خامنه‌ای (قدس سره الشریف)، در خصوص ضرورت تحول حوزه‌های علمیه با بهره‌گیری از ابزار‌های نوین و فناوری‌های دیجیتال پرداخت.

رئیس مرکز نور درباره تأکید رهبر شهید بر ضرورت تحول در حوزه‌های علمیّه اظهار کرد: موضوع سخن، تبیین «نقش فنّاوری در تحول حوزه‌های علمیّه از دیدگاه رهبر شهید» است. درباره دیدگاه رهبر شهید در خصوص نقش فنّاوری دیجیتال در تحول حوزه‌های علمیّه، پرسشی اساسی مطرح است که فنّاوری، به‌ویژه فنّاوری دیجیتال و رایانه و امروزه هوش مصنوعی، از دیدگاه ایشان چه نقش و جایگاهی در این فرایند تحولی دارد؟ با بازخوانی بیانات و اقدام‌های ایشان، می‌توان چند محور کلیدی را استخراج و این نقش‌ها را روشن کرد.

وی در تبیین محور نخست، یعنی پیشگامی در نهادسازی فناوری، تصریح کرد: بی‌گمان نخستین و برجسته‌ترین نمود این رویکرد، دستور تأسیس «مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی» در سال ۱۳۶۸ش است. زمانی که هنوز استفاده از رایانه فراگیر نشده بود، ایشان با مشاهدهٔ تلاش‌های اولیهٔ طلاب در این عرصه، بلافاصله بر ضرورت تدوین برنامه و تشکیل این مرکز تأکید کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین بهرامی درباره محور دوم یعنی پیوند با دنیای معاصر و نیازسنجی روز گفت: رهبر شهید انقلاب اسلامی یکی از آسیب‌های حوزه‌های علمیّه در گذشته را محصورشدن علمای دین در مسائل ذهنی و بی‌خبری از تحول‌های دنیای خارج و پیشرفت‌های علمی جهان می‌دانستند. از منظر رهبر شهید انقلاب، ابزار‌های نوین ابزاری برای شناخت دنیای امروز، علوم انسانی، طبیعی و مسائل نوپدید هستند. تأکید ایشان همواره بر این بود که مدیران حوزه باید زمینه‌ای فراهم کنند تا طلاب از مسائل جهانی آگاه و به روحیهٔ تحول‌گرایی مجهز شوند.

وی در تشریح محور سوم در باب تحول در روش‌شناسی آموزش و پژوهش افزود: رهبر شهید شخصاً در این مسیر پیشگام بودند و در بیانات ایشان بسیار پررنگ است. ایشان با استفادهٔ مستقیم از رایانه در پژوهش‌های خودشان، طلاب و استادان را به انس با نرم‌افزار‌های تخصصی فرا می‌خواندند. ایشان با بیانی تجربی، بر کارآمدیِ برتر رایانه نسبت به شیوه‌های سنّتی در تتبع و استخراج منابع تأکید داشتند و معتقد بودند در عصر ابزار‌های قدرتمند و کارآمدتر، نمی‌توان با متد‌های قدیمی اهداف بلند علمی را دنبال کرد.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با اشاره به محور چهارم، یعنی نواندیشی در عرصهٔ تبلیغ دینی، بیان کرد: ایشان با درک ظرفیت اینترنت و فضای مجازی، هشدار می‌دادند که عقب‌ماندگی و غفلت از تحول‌های ابزاری در عرصهٔ نوشتار و گفتار، خسارتی تاریخی برای روحانیت و حوزه‌های علمیّه درپی خواهد داشت. ازاین‌رو تسلط بر شیوه‌های جدید ارتباطی برای رساندن پیام دین به جهانیان را ضرورتی قطعی می‌دانستند.

وی در خصوص محور پنجم، یعنی پیشگامی در عرصهٔ هوش مصنوعی خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر، تأکید ایشان بر هوش مصنوعی به‌عنوان فنّاوریِ تغییردهندهٔ آیندهٔ جهان بسیار پررنگ بود. ایشان هدف‌گذاری کردند که ایران باید در زمرهٔ ده کشور برتر این فنّاوری باشد و طبیعتاً حوزه‌های علمیّه باید سهم خود را در این جهش فنّاوری به‌خوبی ایفا کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین بهرامی در ادامه به تبیین دستاورد‌ها و افق آینده پرداخت و گفت: امروز ثمرهٔ آن هدایت‌ها در سه عرصه مشهود است: نخست عرصه پژوهش که شامل دیجیتال‌سازی، برچسب‌گذاری و مهذب‌سازیِ بخش بزرگی از منابع علوم اسلامی در قالب نرم‌افزار‌ها و پایگاه‌های تخصصی است که امروز ستون فقرات پژوهشی حوزه‌هاست. چه‌بسا اگر بخواهیم این ظرفیت را از حوزه‌ها حذف کنیم، بدون تردید با مشکل‌هایی مواجه خواهیم شد؛ چراکه ابزار‌های تولیدشده از سوی مرکز نور در این سال‌ها، به دست‌مایه و پشتوانه و مهم‌ترین ابزار آموزشی و پژوهشی حوزه‌ها تبدیل شده است.

وی در توضیح عرصه دوم یعنی عرضه افزود: ارائهٔ میراث علمی و تولید‌های معاصر حوزه در سطح بین‌المللی از طریق کتابخانه‌های دیجیتال و پایگاه‌های تخصصی مجله‌ها که در جهان اسلام کم‌نظیر است، دستاورد دیگر این مسیر است.

استاد حوزه و دانشگاه در تبیین عرصه سوم یعنی هوش مصنوعی تصریح کرد: راه‌اندازی سامانه‌ها و زیرساخت‌های هوشمند، مانند «گفت‌وگوی هوشمند با حدیث»، «گفت‌وگوی هوشمند با تفسیر» و شاید مهم‌تر از این دو، «گفت‌وگوی هوشمند با مجموعهٔ منابع اسلامی»، توسط مرکز نور که سنگ بنای تحول‌های آتی خواهد بود، از دستاورد‌های مهم این مسیر است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
وقوع چند انفجار در هرمزگان، ۲۵ تیر ۱۴۰۵
تخلیه بیمارستان شهید بقایی اهواز پس از حملات هوایی دشمن آمریکایی، انتقال ۲۰۰ بیمار به بیمارستان‌های گلستان و‌ شفا
بررسی گزینه‌های نظامی علیه کوبا در پنتاگون
انفجار در پایگاه ارتش تروریستی آمریکا در بحرین
تعطیلی کلاس‌ها و امتحانات حضوری دانشگاه علوم پزشکی اهواز ، آزمون‌های کشوری برگزار می‌شوند
حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان با بمب های فسفری
پیام انقلاب اسلامی خواسته همه مردم دنیاست
تنگه هرمز نماد اقتدار ایران اسلامی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۵ تیر ۱۴۰۵
کاهش ذخایر نفتی و موجودی بنزین آمریکا
پیرصالحی: حمایت از تولید داخلی به نفع بیماران و امنیت دارویی کشور است
مردم آذربایجان غربی درکنار مرزداران جنوب ایران
تداوم پیمان وفاداری در اسلامشهر؛ شب ۱۳۶ تجمعات مردمی در سوگ رهبر شهید
کشف ۲۰۰ تن شن و ماسه غیرمجاز در شفت
بقائی: ایران یک پیکر به‌هم‌پیوسته است
تداوم پیمان وفاداری در پیشوا؛ شب ۱۳۶ تجمعات مردمی در میدان شهید چمران
ماندگاری هوای گرم در سمنان
میدان داری ساکنان کیش در صد و سی و هفتمین شب از حماسه خیابان
اجتماع بزرگ «همه خونخواهیم» در مشهد مقدس برگزار می‌ شود
تجدید حمایت مردم جنوب غرب خوزستان از نیروهای مسلح
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
خاک عراق پایگاه ناامن سازی کشور‌های همسایه نمی‌شود
لغو امتحانات نهایی پایه دوازدهم در ۴ استان
شعار‌ «گم شو، گم شو» علیه نتانیاهو در کنست
تجاوز آمریکا به پادگانی در ایرانشهر؛ تدابیر ایران کمترین شهدا را بر جا گذاشت
شهادت ۷ نفر از کارکنان پایور و وظیفه ارتش در بمپور سیستان و بلوچستان
فردا؛ آغاز آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵/ تاکنون ۴۸۰ هزار نفر کارت گرفتند
حمله ارتش تروریستی آمریکا به چند نقطه در سیستان و بلوچستان
عزم ایرانیان برای مجازات عاملان مصمم‌تر شد
برنامه قطعی برق در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد ۲۴ تیر ۱۴۰۵
شارژ کالابرگ تیر کد‌های ملی ۷، ۸ و ۹ از فردا
حمله به سامانه‌های پاتریوت و هیمارس در کویت
حمله به آشیانه جنگنده‌های اف ۱۵، ۱۶ و ۳۵ در اردن
پایگاه‌های آمریکا در منطقه آماج هدف حملات پهپادی ارتش
سقوط پل هوایی در سراوان رشت بر اثر باز شدن اتاق یک تریلی کمپرسی
ایران: آمریکا متجاوز است، نه قربانی
لغو امتحانات نهایی پایه دوازدهم در ۴ استان  (۹ نظر)
موافقت مشروط عربستان با پیوستن به توافق سازش  (۳ نظر)
انتقاد وزیر امور خارجه عمان از رویکرد‌های امنیتی در قبال ایران  (۲ نظر)
شعار‌ «گم شو، گم شو» علیه نتانیاهو در کنست  (۲ نظر)
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد  (۲ نظر)
رفع اختلالات تعدادی از بانک‌های کشور  (۲ نظر)
گوترش: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند  (۲ نظر)
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان  (۱ نظر)
قیمت‌های جدید نان در البرز اعلام شد  (۱ نظر)
جدول قطعی برق ۲۲ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
پیش‌ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه هفتم به صورت غیرحضوری است  (۱ نظر)
باج به دشمن، سایهٔ جنگ را دور نمی‌کند  (۱ نظر)
فعال شدن اهرم‌های قدرت مقاومت بخاطر خطای محاسباتی امریکا    (۱ نظر)
مرکز فرماندهی و کنترل پهپادی آمریکا در بحرین ویران شد  (۱ نظر)
ادامه حملات ارتش به پایگاه‌های آمریکا با پهپاد‌های انهدامی  (۱ نظر)