پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور گفت: توسعه همه جانبه و پایدار کشور از ضرورت های جدی رفاه مردم و چالش بیکاری قشر تحصیل کرده است ، که پیشران این توسعه صنعت کشور خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ اسحاق جهانگیری در همایش روز صنعت و معدن افزود: صنعتی شدن فقط فعالیت صرف اقتصادی نیست بلکه عوامل بسیاری مانند مولفه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باید با چیدمان مناسبی کنار هم قرار گیرند تا حرکت صنعتی شتاب گیرد و صنعتی شدن شکل گیرد.
وی اضافه کرد: سیاست های خارجی ، فرهنگی و همچنین سیاست های اقتصادی مناسب با صنعتی شدن مجموعه عواملی است که می تواند ما را به این نقطه برساند.
جهانگیری گفت: تهیه راهبرد صنعتی به این معنی است که با آسیب شناسی گذشته چیدمان جدیدی از مجموعه عوامل دخیل در صنعتی شدن کنار هم قرار گیرد، وظایف دولت مشخص شود و گفته شود که بخش خصوصی و نهادهای برگرفته از بخش خصوصی قرار است در این راهبرد چه وظایفی را بر عهده داشته باشد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: اگر فکر کنیم قادریم سیاست های خارجی را به گونه ای دیگر تنظیم کنیم و سیاست های فرهنگی ما به گونه ای باشد که ارتقاء فرهنگی و مالکیت فکری در آن لحاظ نشده باشد آن وقت صنعتی می شویم، اشتباه است.
آقای جهانگیری گفت: باید در این باره به تامین مالی بنگاه های صنعتی و اقتصادی به طور جدی بپردازیم .
وی با بیان اینکه دهه 80 فرصت بی نظیر برای صنعتی شدن ایران بود گفت: بخشی از این زمان از دست رفت و بخشی از سوء مدیریت ها موجب شد اقداماتی بر ضد صنعتی شدن صورت گیرد.
جهانگیری برخورداری از منابع متعدد معدنی و مواهب طبیعی ، نیروی جوان تحصیل کرده ، موقعیت جغرافیایی و برخورداری از 70 درصد جمعیت کشور در سن کار را از مزایایی برشمرد که می توان با استفاده از آنها گام های اساسی را برای صنعتی شدن کشور برداشت.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به وجود ثبات در ایران با وجود واقع شدن در منطقه پرآشوب گفت: صنعتی شدن به زیرساخت ها نیاز دارد که البته برخی از این زیرساخت ها در سالهای گذشته شکل گرفت و به ویژه در حوزه بنادر، راهها و صنایع سنگین کشور گام های خوبی برداشته شد.
جهانگیری حجم بالای درآمدهای ارزی 950 میلیارد دلاری را در فاصله سالهای 84 تا 92 از فرصت های تاریخی برای صنعتی شدن کشور بیان کرد و گفت: انسان غصه دار می شود وقتی می بیند آثار این درآمدها نه تنها ما را به سمت تولید و درآمدزایی بیشتر پیش نبرد بلکه در مواردی ما را با مشکل مواجه کرد.
واردات کشور در سال های 84 تا 92 حدود 700 میلیارد دلار
جهانگیری گفت: رئیس جمهور در سخنانش گفت که واردات کشور در سال های 84 تا 92 حدود 700 میلیارد دلار بود که برخی فکر کردند این حرف تندی علیه دولت گذشته است.
معاون اول رئیس جمهور افزود: اینکه درآمدهای بالای ارزی در آن مقطع در حساب ذخیره ارزی رفته باشد چنین چیزی ندیدیم زیرا روزی که حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی تبدیل شد موجودی آن صفر بود در حالیکه براساس گزارش دیوان محاسبات اگر بر طبق برنامه عمل می شد باید بیش از 150 میلیارد دلار در حساب ذخیره ارزی موجودی وجود داشت.
جهانگیری گفت: اگر اصرار می کنید که در مقطع سالهای 84 تا 92 واردات کم بوده است مسئولان وقت پاسخ دهند که بقیه ارز کجاست.
وی افزود: با همه این شرایط ، مقطع فعلی شرایط ممتازی برای صنعتی شدن است از این رو باید دولت و بخش خصوصی برای تضمین آینده ایران و نسل جوان با همدلی و همراهی این مسیر را با سرعت به پیش ببرند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه حرکت در این مسیر پیش نیازهایی دارد گفت: باید بخش خصوصی توانا و کارآمد میدان دار اصلی اقتصاد شود زیرا در بخش خصوصی ، انسانهای فهیم و تحصیل کرده ای هستند که قادرند تشخیص دهند اینکه مسئولان دولتی دم از بخش خصوصی می زنند آیا از سرنیاز به سمت بخش خصوصی دست دراز می کنند یا آن را باور دارند.
دولت فعلی بخش خصوصی را باور دارد
جهانگیری با اشاره به اینکه دولت فعلی بخش خصوصی را باور دارد گفت: وزرای کابینه و بویژه وزیر صنعت از جمله کسانی هستند که باور دارند بخش خصوصی باید میدان دار باشد البته بخش خصوصی هم باید خوب این موضوع را باور کند.
معاون اول رئیس جمهور با تبریک انتخاب هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و تهران گفت: اتاق بازرگانی باید بانی تثبیت جایگاه بخش خصوصی در نظام اقتصادی کشور باشد.
وی همچنین گفت: لازمه دولت کارآمد چابک و دولتی که قادر باشد برنامه ریزی و سیاست گذاری کند به خدمت گرفتن ابزارهای مدرن روز است از این رو از ابتدای دولت یازدهم گفتیم دولت الکترونیک را در کشور مستقر خواهیم کرد زیرا مردم نباید برای امورات خود اینقدر درگیر بوروکراسی شوند.
معاون اول رئیس جمهور از بین بردن فساد سیستمی شکل گرفته در کشور را پیش نیاز صنعتی شدن دانست و گفت: یکی از دغدغه های بخش خصوصی واقعی این است که تولید ثروت باید با تلاش و کوشش باشد و این پذیرفتنی نیست که یکی با زد و بند در مدت محدودی چند برابر سود ببرد زیرا این موضوع انگیزه ها را از بین می برد.
جهانگیری گفت: دولت مصمم است و بنده نیز مصمم هستم همه هزینه ها را بپذیریم و این فساد را از بین ببریم که البته شما فعالان نیز باید کمک کنید.
وی با بیان اینکه حاکم بودن ثبات اقتصادی در کشور از جمله وظایف دولت است گفت: اگر دولت دست در خزانه بانک مرکزی نبرد منضبط عمل کند و متناسب با منابع خود بودجه را تنظیم کند ثبات در کشور حاکم می شود.
صنعت کشور باید حول محور نفت وگاز شکل بگیرد
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه صنعت کشور باید حول محور نفت وگاز شکل بگیرد ، گفت : پیش نیاز توسعه صنعت کشور آن است که بدانیم نفت و گاز ف قانون توسعه اقتصادی ایران است و صنعت باید حتماً حول محور نفت وگاز شکل بگیرد.
وی افزود : در این زمینه باید میادین مشترک فعال شود و مهندسی ، سرمایه گذاری وکارخانه های جدید باید حول این محور توسعه یابد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه در دولت یازدهم تاکنون دهها میلیارد دلار طرح در زمینه مسکن ، کارخانه ها، حمل ونقل ، گازرسانی و انرژی تصویب شده است ، گفت : صنعت باید این بازارها را بشناسد وبه آنها شکل دهد.
جهانگیری با اشاره به اینکه نباید با اقتصاد مقاومتی به صورت شعاری برخورد کنیم گفت : در جلسات متعدد اهداف سیاست های اقتصاد مقاومتی را تصویب کرده ایم و بر این اساس باید از ظرفیت های داخلی استفاده کنیم و کشور را به سوی صادرات و تعامل با دنیا سوق دهیم.
معاون اول رئیس جمهور کاهش تورم از 40 به حدود 15 درصد در مدت کوتاه و رشد مثبت اقتصاد در دو سال پیاپی را دستاوردهای خوب دولت دانست و تصریح کرد : امسال به لحاظ بودجه ای سخت ترین سال برای دولت بعد از انقلاب است چون در سالهای گذشته دو میلیون بشکه در روز به نرخ 100 دلار فروخته می شد در حالیکه امروزه صادرات ما به نصف و قیمت به حدود 55 دلار رسیده است اما امیدواریم با تدبیر و حداقل مشکلات از این مرحله عبور کنیم ضمن اینکه بخش خصوصی باید به دولت و ملت کمک کند تا در عمل رشد اقتصادی ادامه یابد.
وی با اشاره به قانون رفع موانع تولید گفت : این قانون ظرفیت های خوبی برای رشد اقتصادی کشور دارد و مواردی چون پرداخت بدهی دولت به بانکها و تامین اجتماعی که نیاز و خواسته بخش خصوصی است در آن گنجانده شده است.
تلاش می کنیم بدهی پیمانکاران را بپردازیم
معاون اول رئیس جمهور با انتقاد از عملکرد دولت دهم گفت : خیلی باید انسان هنرمند باشد که هم منابع مالی عظیم نفتی را مصرف و هم این حجم بدهی را به بار بیاورد اما ما تلاش می کنیم بدهی پیمانکاران را بپردازیم چرا که آنها سرمایه های اصلی اقتصاد ایران هستند.
جهانگیری همچنین خواهان افزایش سرمایه بانکها شد و گفت : بانکها هم باید به صحنه بیایند و با افزایش سرمایه توان پرداخت تسهیلات خود را افزایش دهند و صندوق توسعه ملی هم باید منابعش را در اختیار رشد و شکوفایی بخش خصوصی قرار دهد.
وی با اشاره به مذاکرات هسته ای گفت : اگر مذاکرات به نتیجه برسد حجم وسیعی از فاینانس به ایران سرازیر می شود اما اگر نشد همچنان باید از فاینانس چین استفاده کرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود : رئیس کل بانک مرکزی هم اخیراً در نامه ای با اعلام این که 5 میلیارد دلار یوزانس برای بخش خصوصی تامین شده خواهان آن شده است که فهرستی از صنایع نیازمند این حمایت در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد و با همه این اقدامات مطالبات معوق بانکها حدود 3 درصد کاهش یافته است.
وی همچنین تاکید کرد : تیم مذاکره کننده هسته ای ما تیمی بسیار قوی و مصمم است که تلاش می کند تحریم ها را از دست و پای کشور و بویژه صنعت بردارد و مهمترین سرمایه تیم مذاکره کننده هسته ای بدون تردید راهنمایی ها و حمایت های مقام معظم رهبری بوده است و اکنون که مذاکرات به مرحله حساسی رسیده است قدرت ها به دنبال زیاده خواهی هستند اما تیم مذاکره کننده هسته ای ما قادر است مقابل زیاده خواهی ها با استدلال، قدرت و شجاعت از حقوق هسته ای ملت ایران دفاع کند.